Faptul că lefurile pe care le încasează cei care stau la catedră sunt mai mult decât neîndestulătoare determină lunar sute de cadre didactice să bată la uşa sindicatelor din învăţământ pentru sprijin financiar. Chiar dacă sumele pe care sindicatele din învăţământul preuniversitar le pot oferi ca ajutor nu sunt foarte mari comparativ cu nevoile colegilor lor, acestea sunt binevenite în situaţii deosebite. Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar din judeţ afirmă că între 20 şi 40% din bugetul sindicatelor se întoarce anual la profesori, sub forma ajutoarelor băneşti.
Din ce în ce mai multe cazuri disperate
Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar susţin că anul trecut, cele mai multe solicitări au fost făcute în vederea primirii de ajutoare excepţionale pentru boală, spitalizare sau operaţii.
Potrivit lui Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Bucovina- Rădăuţi”, „în 2012, s-a înregistrat o creştere notabilă a numărului de cazuri de ajutor de ordin excepţional, cum ar fi intervenţii chirurgicale grave, spitalizări sau diverse boli. Astfel de ajutoare au fost cel mai solicitate. Sunt evenimente neprevăzute, nefericite. Cadrele care trec prin astfel de situaţii fac o cerere către sindicat, iar apoi în Consiliul Coordonator stabilim cuantumul sumei cu care le putem ajuta”.
Acesta a mai declarat că solicitări multe s-au primit şi pentru ajutorul de pensionare (500 de lei), urmat de cel pentru naştere (350 de lei) şi căsătorie (200 de lei). „În prezent, în învăţământ se produce o schimbare de generaţie, astfel că ajutoarele pentru pensionare au fost foarte numeroase”, a mai declarat Şorodoc.
Scenariu similar şi la Sindicatul „Spiru Haret” unde, conform vicepreşedintelui Dumitru Irimia, „numărul solicitărilor creşte de la un an la altul”. „Numărul cadrelor care au apelat la noi în caz de urgenţă (operaţii chirurgicale, internări) a fost mare şi chiar am oferit şi sume mai substanţiale pentru cazurile mai grave, de până la 1.000 de lei. Chiar acum câteva zile ne-a mai sosit o cerere pentru sprijin financiar pentru spitalizare, de la o profesoară de la Colegiul <Petru Rareş>”,a mai explicat Irimia. Sume importante au fost direcţionate şi către dascălii care au solicitat compensaţii pentru concediile medicale.
Pentru a beneficia de ajutoare băneşti, dascălii trebuie să achite lunar contribuţia către sindicat
Sindicatele acordă, de mulţi ani, sprijin financiar dascălilor şi familiilor lor atunci când trec prin clipe grele, iar acestea par a nu fi deloc puţine ţinând cont că numărul celor care solicită sprijin e din ce în ce mai mare. De cealaltă parte, şi în momentele ceva mai fericite din viaţa lor, dascălii sunt recompensaţi. De exemplu, cadrele care participă la olimpiade sau concursuri şcolare şi obţin rezultate notabile sunt premiate de către sindicate. De asemenea, pentru a veni în sprijinul angajaţilor din învăţământul preuniversitar, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Sindicatului „Spiru Haret” au luat legătura cu mai mulţi agenţi economici din judeţ şi au reuşit să ofere pachete membrilor de sindicat. Totodată, o parte din cotizaţiile membrilor se foloseşte în scop recreativ, respectiv pentru a marca diverse zile festive sau sărbători.
Pentru a beneficia de ajutoarele de sindicat, dascălii trebuie să achite lunar contribuţia către sindicat, în caz contrar, aceştia nu mai beneficiază de sprijin material. Sunt grupe de profesori care contribuie puţin la fondul de cotizaţie, însă beneficiază de foarte multe ajutoare. Totodată, sunt cadre care au cotizat lunar cu sume mai mari de bani dar nu au solicitat vreo formă de sprijin. „Este o compensare care ne permite să supravieţuim”, a explicat Şorodoc.
(12 feb 2013, 11:48:44