Ministerul Educației Naționale a făcut publică metodologia de admitere la liceu pentru vara acestui an, admitere care se va face în mod identic cu cea din anii trecuți.
Elevii vor intra la liceu în aceleași condiții, în funcție de mediile generale cu care absolvă ciclul gimnazial și de notele pe care le obțin la cele două lucrări din cadrul Evaluării naționale, repartizarea urmând să fie făcută de calculator, în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
Reprezentanţii ministerului de resort anunţă că „Ministerul Educaţiei Naţionale nu va modifica modalitatea de admitere în clasa a IX-a pentru anul şcolar în curs, 2012-2013. Metodologia privind Evaluarea Naţională la finalul clasei a VIII-a, aprobată prin OMECTS nr. 5.606/31.08.2012, care vizează accesul în învăţământul liceal, rămâne valabilă în forma în care a fost adoptată. Ministerul Educaţiei Naţionale nu a operat şi nici nu va opera vreo modificare pentru anul şcolar în curs. Elevii se vor pregăti pentru susţinerea examenelor naţionale aşa cum deja s-a prevăzut prin actele oficiale emise de instituţia noastră”.
Prima etapă a admiterii computerizate va avea loc, în acest an, pe 16 iulie. Candidații care nu vor participa la această etapă sau care, din diverse motive, nu vor fi repartizați vor putea participa la a doua etapă de repartizare, pe 25 iulie, doar pe locurile rămase libere după prima etapă.
Circa 7.700 de elevi suceveni vor finaliza ciclul gimnazial, în acest an
În perioada imediat următoare, viitorii liceeni trebuie să treacă prin focurile examenelor de simulare a Evaluării Naţionale, aceste testări fiind obligatorii.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ) a anunţat că va organiza o simulare în perioada 11- 15 martie pentru cele două probe ale Evaluării Naţionale, Limba Română şi Matematică. Ca element de noutate, notele obţinute de elevi la aceste evaluări vor fi trecute în catalog.
Aproximativ 7.700 de elevi vor termina ciclul gimnazial în acest an şi vor susţine Evaluarea Naţională.
Conform reprezentanţilor IŞJ, „simulările vor avea loc în condiţii identice celor de la Evaluarea Naţională, cu subiecte structurate asemănător, pentru ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen”. Scopul acestui demers este monitorizarea stadiului de pregătire al elevilor, analiza rezultatelor, stabilirea măsurilor de remediere şi, în final, creşterea notelor la examenul de final de ciclu gimnazial, în 2013.