Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 32 (5239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

„Ziua Roşiei Montane”, marcată la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a fost marcată, joi, 7 februarie, „Ziua Roşiei Montane”. Evenimentul s-a desfăşurat în aula colegiului. La iniţiativa profesoarei Ştefania Boca au fost organizate activităţi care şi-au propus să sensibilizeze elevii şi participanţii şi să ofere mai multă informaţie despre această reală problemă a României.

Primul moment a constat într-o scurtă introducere făcută de profesoara Boca, care este direct implicată, pe bază de voluntariat, în promovarea zonei şi a aspectelor legate de aceasta. A urmat vizionarea unui film de prezentare, intitulat Patrimoniul Roşia Montană. Cei prezenţi au aflat istoricul zonei, bogăţia pe care o are de oferit cadrul natural, valoarea de patrimoniu a galeriilor păstrate acolo de sute de ani. Profesoara Ştefania Boca ne-a spus că „filmul a avut intenţia de a raporta noţiunea de aur la materialul uman şi natural existent în zonă, şi nu la bogăţia subterană limitată care se intenţionează a fi exploatată, cu un impact negativ puternic asupra locului. Finalul a devenit o invitaţie de implicare, de voluntariat şi pentru jumătate de oră toată lumea a încercat, prin puterea imaginaţiei, să vizualizeze efectele unei redeschideri a minei”.

 

Dezbateri „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”

Profesorul Daniel Rusu, împreună cu câţiva elevi din clasa a X-a A, au organizat joi o dezbatere pe tema „Pro sau Contra Exploatării Roşiei Montane”. Elevii Petra Sîrbu, Mihaela Buzec, Andrei Tănăsescu şi Andrei Moroşan, membri ai Clubului de Debate, au prezentat argumente pro şi contra. Aceştia au intrat foarte serios în roluri de guvernanţi, propunând susţinerea moţiunii de exploatare a zonei şi, de cealaltă parte, de opozanţi ai iniţiativei de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa, iniţiativă propusă şi susţinută de compania Roşia Montană Gold Corporation. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan ne-a explicat că „ambele tabere au prezentat argumente solide, au susţinut cauza într-un mod profesionist, demn de a fi luat în considerare chiar de adevăraţii politicieni. Au participat elevi din clasele a X-a A, a XI-a A, a VII-a A şi a IX-a G, precum şi cadre didactice interesate de temă”.

 

Conservarea patrimoniului de la Roşia Montană

Profesoara Ştefania Boca, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, ne-a spus că, aflat la a treia ediţie la nivel naţional, „evenimentul <Ziua Roşiei Montane> presupune mai multe activităţi: proiecţii de filme documentare, dezbateri, expoziţii sau concerte. Până în acest an, „Ziua Roşiei Montane” a fost sărbătorită în numeroase oraşe din ţară şi străinătate, cum ar fi: Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Vaslui, Chişinău (Republica Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria). Anul acesta ne bucurăm că oraşul nostru, Gura Humorului, s-a alăturat acestei liste”.

„Ziua Roşiei Montane” reprezintă aniversarea a 1.882 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar pe 6 februarie 131. În plus, „Ziua Roşiei Montane” este un prilej de a sublinia importanţa conservării şi a valorificării patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a face cunoscute riscurile la care este supusă întreaga zonă de către proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua Roşiei Montane”, marcată la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Ziua Roşiei Montane”, marcată la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
( 9 feb 2013, 15:19:19
Este o manifestare exceptionala.Si eu sper ca Gold Corporation nu va exploata niciodata aurul din Romania.Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, şi este concesionat în vederea exploatării companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.Stim că cianurile sunt toxice şi periculoase cu efecte nefaste asupra sănătăţii şi mediului. În ultimii 25 de ani s-au întâmplat catastrofe majore în ţări europene cu efecte catastrofice pentru mulţi ani. Astfel, sunt ţări care au interzis complet cianurile. În Statele Unite, Montana, Wisconsin, în Argentina, iar în Europa, Republica Cehă au interzis complet folosirea cianurilor în procesul minier.
Folosirea cianurii de sodiu în procesul tehnologic şi depozitarea în bazin deschis a reziduurilor, conţinând resturi de cianură, produşi de aşa-numita neutralizare a cianurii, de asemenea potenţial toxic şi mai ales metale grele, creează motive serioase de îngrijorare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei