Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat zilele trecute că nu mai puţin de 105 migranţi au primit sprijin să se repatrieze voluntar în ţările lor de origine, prin proiectul „Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare (RVAR) în România”. Proiectul se derulează în perioada iulie 2012-iunie 2013 şi continuă eforturile din programele de repatriere voluntară asistată implementate în anii anteriori.
11 dintre cei 105 migranţi au beneficiat şi de asistenţă de reintegrare.
“La întoarcerea în ţara de origine aceştia au primit sprijin material pentru achiziționarea de echipamente sau instrumente pentru începerea unei mici afaceri, pentru mobilier de bază, electrocasnice, echipamente IT, în funcţie de planul de reintegrare stabilit împreună cu fiecare migrant înaintea plecării sale spre țara natală”, se arată într-un comunicat al OIM, care derulează acest proiect în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală APEL.
Din cei 105 migranţi, 33 s-au repatriat voluntar în Algeria, câte zece în Maroc și Tunisia, câte şase în Afganistan și Pakistan, câte cinci în Irak și Liban și patru migranţi s-au întors în Egipt.
Restul până la 105 s-au întors în Camerun, India, Iran, Iordania, Kosovo, Yemen, Moldova, Nigeria, Peru, Filipine și Turcia.
Toate aceste persoane, informează reprezentanţii OIM, au primit informaţii despre repatrierea voluntară asistată şi li s-a asigurat transportul cu avionul până în ţara de origine.
Printre migranţii beneficiari ai acestui proiect se numără şi cei din centrul pentru solicitanţii de azil din Rădăuţi. Celor care au acceptat repatrierea voluntară, autorităţile române le asigură transportul cu avionul până în ţara de origine, bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma înainte de a pleca un curs de pregătire profesională.
Potrivit coordonatorului de proiect, Ciprian Niţă, în primul semestru al anului trecut au fost depistate 1.617 persoane cu şedere ilegală pe teritoriul României.
„Sunt oameni din întreaga lume, care au plecat din ţara lor în căutarea unei vieţi mai bune, cel mai adesea, din motive economice. Cei mai mulţi nu au o şansă reală de a se stabili legal în România, astfel încât se confruntă cu două opţiuni: să se repatrieze voluntar în țara lor de origine sau să fie returnați forțat”, a declarat Niţă, precizând că în 2012 au fost repatriaţi 280 de migranţi, din care 48 în cadrul proiectului în curs.
Pentru perioada iulie 2012-iunie 2013, OIM şi-a propus să repatrieze voluntar cel puţin 200 de migranţi, din care 45 să beneficieze şi de suport pentru reintegrare.