Mai mulţi tineri din Fălticeni au fost condamnaţi ieri la pedepse uşoare pentru că vindeau droguri altor persoane de vârsta lor. Comerţul avea loc, în general, prin parcurile din Fălticeni, iar tinerii erau destul de precauţi în ceea ce priveşte clienţii. Chiar şi aşa, o parte din marfă a fost vândută unor poliţişti sub acoperire, ceea ce a dus ulterior la efectuarea unor percheziţii şi reţinerea unora dintre suspecţi. În timpul procesului care a avut loc la Tribunalul Suceava, toţi inculpaţii şi-au recunoscut faptele şi au beneficiat de clemenţa instanţei de judecată. Cei şapte tineri au primit pedepse cu suspendare, cea mai mare fiind de un an şi 11 luni, iar cea mai mică de doar o lună.
Astfel, Cozmin Jitariu, în vârstă de 23 de ani, Sabin - Mircea Timofte, de 20 ani, zis Sabău, şi George Cristian Corbu, de 35 de ani, au fost condamnaţi la câte un an şi 11 luni cu suspendare, în timp ce Mihnea Ştefan Halotă, de 19 ani, a primit un an şi două luni, tot cu suspendare. Un alt inculpat, Iulian Constantin Spătar, a fost condamnat la două luni cu suspendare, în timp ce Ionuţ Tofan, zis Vanea, şi Liviu Homescu Popovici, au primit doar câte o lună cu suspendare.
Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.
Cum se derula afacerea cu droguri
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava spun că afacerea cu stupefiante a fost iniţiată de trei dintre inculpaţi, Jitariu, Timofte şi Corbu, în august 2011. Cozmin Jitariu procura drogurile de la diverşi dealeri din municipiul Suceava, oraşul Târgu-Neamţ, municipiul Iaşi, municipiul Bucureşti şi municipiul Cluj-Napoca, droguri pe care le vindea atât el, cât şi prin intermediul vărului său, Sabin-Mircea Timofte.
De la cei doi inculpaţi se aproviziona cu droguri şi George Cristian Corbu, care, la rândul său, le vindea mai departe, împărţind veniturile cu ceilalţi membri ai grupării.
Lista clienţilor celor trei era formată din zeci de tineri din Fălticeni. Unul dintre clienţi, o tânără cunoscută drept consumatoare de produse etnobotanice şi droguri de risc, respectiv haşiş, pe care îl procura de la inculpatul Jitariu, a ajuns la un spital din Iaşi, după ce s-a intoxicat cu stupefiante.
În afacerea iniţiată de cei trei tineri a intrat ulterior şi al patrulea inculpat, Mihnea Ştefan Halotă, ademenit cu câteva “ţigări preparate”, fumate în diverse rânduri cu actualii săi colegi de arest.
Interesant este faptul că, potrivit anchetatorilor, locurile cele mai frecvente de întâlnire a dealerilor şi consumatorilor de droguri la un “joint” erau parcurile, respectiv în parcul situat lângă Primăria municipiului Fălticeni şi parcul situat lângă Spitalul Municipal Fălticeni.
Tinerii aveau un limbaj codificat când discutau despre droguri: „eşti bine?”- interlocutorul întrebând dacă inculpaţii au droguri de vânzare, „ieşi la un suc?”- expresie prin care se stabilea o întâlnire pentru tranzacţionare de droguri, „Marian e cu tine?” prin care se întreba dacă este de vânzare canabis, „Horaţiu e cu tine?” expresie prin care se întreba dacă este de vânzare haşiş, „vreau să ies”, expresie prin care se sublinia că sunt interesaţi să caute droguri, „hai să facem un ghioc”, expresie prin care se face referire la ţigări cu canabis sau haşiş, „să mergem la bunica”, expresie prin care se refereau la locul în care se consumă droguri, respectiv în cele două parcuri menţionate anterior, sau „în 6-7 secunde/minute” expresie prin care se comunica că preţul este de 60-70 de lei pe gram.