Mult discutata şi amânata măsură de majorare a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, conform prevederilor Codului Fiscal, a fost luată ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu 12 voturi pentru şi şapte voturi împotrivă.
Majorarea intră în vigoare de astăzi, când la ghişeele Primăriei Suceava vor putea fi plătite taxele actualizate cu rata inflaţiei sau diferenţele de preţ, pentru cei care s-au achitat deja de obligaţii.
Majorarea taxelor şi impozitelor, contestată de o parte din aleşii locali
În vreme ce consilierii PDL şi-au menţinut poziţia de a vota contra majorării, surpriza a venit de la reprezentantul PP-DD, Adrian Arămescu, care s-a exprimat contra aplicării unei legi „nedrepte”, votând împotrivă, deşi la început de mandat s-a „alipit” grupului de consilieri USL.
Decizia majorării taxelor şi impozitelor a fost luată cu o întârziere de câteva zile faţă de termenul impus de lege pentru aplicarea noilor valori de impozitare (1 februarie), ca urmare a amânării solicitate de consilierii USL, care au vrut să aibă răgaz să găsească o serie de contramăsuri legale, prin care majorarea să nu fie resimţită prea tare de populaţie.
O astfel de măsură a fost luată deja în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, când taxa de salubrizare a fost redusă de la patru lei la trei lei de persoană, dar numai pentru persoanele fizice.
“În urma simulărilor de costuri făcute de noi în această perioadă de gândire pe care am solicitat-o a rezultat că, prin reducerea taxei de salubrizare, multe familii din Suceava au de câştigat, chiar dacă se majorează restul taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%”, a declarat preşedintele de şedinţă, Eugen Girigan, reprezentant al grupului USL.
Acesta a recunoscut că majorarea de taxe îi dezavantajează pe cei care deţin mai multe proprietăţi, dar şi pe agenţii economici.
„Ne gândim la o serie de măsuri care să avantajeze agenţii economici, să reducem din efectul resimţit de ei din majorarea taxelor şi impozitelor”, a adăugat Girigan.
Reducerea taxei de salubrizare - „praf în ochi”
Liderul grupului PDL de consilieri locali, Lucian Harşovschi, a anunţat că în continuare reprezentanţii acestui partid nu vor vota pentru majorarea taxelor, dar le-a strecurat şi o mică „bombă” celor din USL, spunând că degeaba se laudă cu reducerea taxei de salubrizare ca măsură socială, pentru că aceasta trebuia oricum redusă, pentru că nu se mai transportă gunoiul la Botoşani.
Replica i-a venit de la primarul Ion Lungu:
„Nici cu patru lei de persoană nu se acopereau cheltuielile de salubrizare, care sunt de şase milioane de lei pe an, iar noi nu încasăm nici măcar patru milioane. La Constanţa taxa de salubrizare este de zece lei de persoană, ea nu ar fi trebuit redusă, ci majorată. Mai mult, ea a fost stabilită la patru lei în 2007, când nu se căra încă gunoiul la Botoşani şi toate costurile suplimentare apărute din transport au fost suportate de la bugetul local”.
O poziţie tranşantă a avut-o şi democrat-liberalul Costel Tătăranu, care a întrebat de ce prevederile unei legi, care se aplică în toată ţara, mai trebuie discutate şi aprobate la nivel local, când oricum ele sunt obligatorii. El a catalogat reducerea taxei de salubrizare drept un artificiu păgubos pentru municipalitate, doar pentru a arunca „praf în ochii” contribuabililor obligaţi să plătească taxe şi impozite mai mari cu 16,05%.
Activitatea primăriei, la un pas de a fi blocată de lipsa încasărilor
Observând că proiectul de majorare a taxelor şi impozitelor are mulţi contestatari, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut apel la reprezentanţii tuturor partidelor să nu blocheze din nou încasarea taxelor şi impozitelor locale:
„De o săptămână nu mai încasăm nimic la taxe şi impozite, toţi stau şi aşteaptă să vadă ce se decide. Riscăm să blocăm de tot primăria şi plăţile către Termica, de care e aşa mare nevoie în această perioadă. Haideţi să abandonăm discuţiile contradictorii. S-a făcut destulă campanie politică pe această temă, hai să luăm o decizie care să deblocheze încasarea taxelor şi impozitelor”.
De altfel, viceprimarul Ovidiu Doroftei, având experienţă în domeniu din perioada când a fost prefect al judeţului, i-a şi avertizat pe aleşii locali că, în caz de vor da un vot negativ, nu vor rezolva nimic, ci doar vor încurca mai tare situaţia:
„Legea nu e discutabilă şi nici negociabilă. Cine votează contra legii îşi asumă asta. O hotărâre de respingere a majorării taxelor şi impozitelor va fi revocată sau atacată de Prefectură în contencios administrativ şi oricum va fi invalidată”.
Cum la şedinţă au fost prezenţi doar 19 din cei 23 de consilieri locali, votul fiecăruia a devenit extrem de important, fiind necesare minim 12 voturi pentru a fi aprobat proiectul. În condiţiile în care reprezentantul PP-DD s-a rupt de această dată de poziţia USL-ului, proiectul a trecut la limită, ca urmare a votului consilierului local al Partidului Conservator, Paul Rusu, ajuns cu întârziere la şedinţă.
( 6 feb 2013, 14:34:46