Cea mai bună perioadă din an de încasare a taxelor şi impozitelor locale, adică lunile ianuarie şi februarie, s-au transformat anul acesta într-un coşmar pentru conducerea Primăriei Suceava.
Dacă anii trecuţi, chiar şi în plină criză, de la începutul lunii ianuarie şi cel puţin până la finele lunii februarie, la ghişeele şi casieriile primăriei erau tot timpul formate cozi de zeci de persoane venite să îşi achite taxele şi impozitele locale, acum dacă vezi două-trei persoane în faţa unui ghişeu. Şi asta dimineaţa, la orele de vârf, pentru că după-amiaza etajul I este aproape pustiu.
Una din principalele cauze ale acestui fenomen, este, în opinia primarului Sucevei, Ion Lungu, lipsa unei decizii clare:
„Oamenii se feresc să vină să achite pentru că nu ştiu exact cât au de plată şi dacă nu vor fi obligaţi să mai facă un drum la noi, să plătească diferenţele. De atâtea ori s-a pus problema majorării taxelor şi impozitelor locale, conform noilor prevederi legislastive, sau păstrarea lor la acelaşi nivel, încât oamenii nu mai ştiu cum stă exact problema. Sper ca în şedinţa de marţi să se ia o decizie finală, pentru că bugetul local are de suferit de pe urma acestei situaţii neclare”.
Aleşii locali suceveni se vor întruni astăzi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a decide dacă vor majora sau nu taxele şi impozitele locale cu 16,05%, chiar de noile prevederi ale Codului Fiscal îi obligă să meargă pe varianta măririi valorilor bazei de impozitare.
În şedinţa de joia trecută aceştia au redus valoarea taxei de ecologizare, de la 4 lei la 3 lei de persoană, ca o măsură de uşurare a efortului financiar depus de populaţie în caz de majorare a celorlalte taxe şi impozite locale, precum impozitul pe locuinţe, pe teren sau cel pe maşină.
Numai că, la discutarea proiectului care viza taxele şi impozitele locale, consilierii USL au cerut un răgaz de câteva zile pentru a mai analiza situaţia.
Decizia finală în această privinţă ar trebui luată astăzi, la ora 14.00.
( 5 feb 2013, 11:36:43