În anul 2012, CAS Suceava a eliberat 19 formulare E 112 pentru asiguraţii care s-au adresat unor unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania. Numărul beneficiarilor acestui formular este uşor mai mare faţă de anii precedenţi, ţinând cont că pe tot parcursul lui 2011 Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a eliberat 12 formulare E 112, iar în 2010 au fost eliberate şase astfel de formulare.
Potrivit ec. Oana Picioc, directoarea CAS Suceava, „statul român plăteşte integral tratamentul în străinătate al celor care au nevoie de anumite servicii medicale, pe care bolnavul nu le poate primi în timp normal în nici o unitate spitalicească din ţară, cheltuielile fiind decontate pe baza acestui formular”. Serviciile medicale pe care pacientul român le solicită în spitalele din străinătate trebuie, în mod obligatoriu, să facă parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
Persoana asigurată care solicită formularul E 112 trebuie să depună la CAS Suceava o cerere scrisă însoţită de o copie a actului de identitate, adeverinţă de asigurat, un referat sau un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical care va conţine înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul. Din cadrul raportului medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, precum şi faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.
Raportul medical trebuie întocmit de un medic dintr-o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România.
„Casa de Asigurări de Sănătate face doar o analiză a documentaţiei depuse şi nu decide din punct de vedere medical oportunitatea eliberării acestui formular. Decizia medicală şi responsabilitatea efectuării acestui tratament în străinătate revin în totalitate medicului curant sau unităţii sanitare căreia i s-a adresat pacientul”, a mai explicat Oana Picioc.
Peste 1.200 de formulare europene eliberate în 2012
Un număr de 1.235 de formulare europene a fost eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, în anul 2012, pentru persoanele care au necesitat tratament în statele membre ale Uniunii Europene în baza Regulamentelor europene de securitate socială. Reprezentanţii instituţiei au informat că cele mai solicitate au fost formularul E 107 (prin care instituţia din statul UE solicită informaţii privind calitatea de asigurat a cetăţeanului român) şi formularul E 121, un atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor (pensionarii şi membrii familiei care au rezidenţă în alt stat membru UE). În 2012, au fost eliberate 62 de formulare E 121, pentru a fi prezentate în următoarele state UE: Italia, Germania, Austria, Spania şi Franţa.
De asemenea, foarte multe solicitări s-au înregistrat şi pentru formularul E 106 (pentru persoanele asigurate în România, care sunt remunerate de un angajator român, dar care au rezidenţă în alt stat membru UE) şi E 001 - schimb de informaţii privind persoanele asigurate, între instituţii din ţările UE.
Oana Picioc a adăugat că un formular destul de des solicitat a fost şi E 125, emis în cazul persoanelor care călătoresc în străinătate şi care primesc acolo tratament de urgenţă, în baza cardului european de asigurat. Ea a explicat că prin cardul european se pot obţine servicii medicale devenite necesare pe timpul şederii temporare în ţările UE, în principiu servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului. Ulterior, unitatea sanitară care a efectuat serviciul medical în străinătate, prin Casa de Asigurări cu care are raporturi contractuale, trimite formularul european E 125 (cu regim de factură) spre decontare la CNAS, care îl dirijează în teritoriu, în judeţul de unde provine asiguratul.
Suma decontată de CAS Suceava în aceste cazuri, în 2012, a fost de 1.685.118,62 de lei, iar în 2011 a fost de 422.225,28 de lei.
( 5 feb 2013, 13:13:12
NISTE POTENTIALI CRIMINALI ,SE AFLA INCA IN LIBERTATE!IN PRIMUL RAND CEI CE AU GESTIONAT ,,APA POTABILA'',APOI URMEAZA ,,GROPARII'' DE SUBST.TOXICE SI PERICULOASE,CEI DIN MINERIT,DUPA CARE PROTECTORII ACESTORA.
ASA SA LE AJUTE,DUMNEZEU!
PS-VALABIL SI PTR ACTUALUL SUBPREFECT!