Pe gheaţa iazului de la Lipoveni s-au adunat ieri 95 de pescari la concursul de pescuit la copcă, competiţie hibernală organizată de Asociaţia „Prieteni Pescari”.
Vremea a ţinut cu pasionaţii de pescuit. La zero grade Celsius, pe o gheaţă de 40 de centimetri, pasionaţii de pescuit la copcă au petrecut aproape cinci ore „pe baltă”, într-o atmosferă "fierbinte”, cu ceai, vin fiert, ţuică şi multă bună dispoziţie.
Cel mai tânăr concurent are 8 ani
Dotaţi cu sfredele cu care au săpat în gheaţa groasă, cu unelte şi momeli specifice acestui tip de pescuit, viermişori, larve de libelulă, pasionaţii au început goana după bibani şi roşioare, începând cu ora 9:00. Chiar dacă în primele ore peştele nu a prea muşcat, pe parcurs, cu puţin noroc, pescarii au început să-şi numere „agoniseala”. Cel mai mic participant în concurs, Andrei Golea, are 8 ani şi pescuieşte, după cum ne-a spus chiar el, „de mult”, asta însemnând, după explicaţiile tatălui său, de pe la 4 ani.
Fără să se plângă de frig, deşi pe iaz bătea un vânt destul de supărător, Andrei şi-a pregătit minuţios undiţa, şi-a aşezat momeala ca un profesionist şi a aşteptat să tragă peştele. La câţiva metri distanţă se afla Constantin Golea, în vârstă de 35 de ani, tatăl băiatului, care s-a numărat printre pescarii norocoşi, adunând câţiva bibani şi roşioare de la primele ore ale dimineţii. Secretul, a spus el, constă în momeală - larvă de libelulă, fir, cârlig, dar şi un vin fiert, să nu-ţi îngheţe mâinile pe undiţă.
Premii în bani, echipamente sportive, diplome şi cupe
Cei mai mulţi dintre pescari ne-au spus că şi pescuitul la copcă, ca orice alt sport, este unul plăcut, relaxant, dar la care ai nevoie de mult noroc. Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei „Prieteni Pescari”, organizatorul celei de-a IV-a ediţii a concursului de pescuit la copcă, ne-a spus că anul acesta a fost o prezenţă mult mai numeroasă decât anul trecut. „S-au înscris în concurs 95 de pescari. Anul trecut au fost doar 40 de pescari. S-a pescuit cu două beţe, la patru găuri în gheaţă. Opt arbitri i-au supravegheat, au numărat şi cântărit peştii prinşi de competitori. Ne-am bucurat de o vreme foarte bună şi nu am avut probleme deosebite. Este un mod plăcut pentru pescari de a petrece o duminică între prieteni, în aer liber, un mod de a te relaxa”, ne-a spus Răzvan Florea.
Secretarul Asociaţiei „Prieteni Pescari”, Gabriel Ciornei, ne-a spus că şi în acest an pescarii care au urcat pe podium au primit premii în bani, dar şi în echipamente sportive. „Pentru locul I se acordă 500 de lei şi echipamente sportive în valoare de încă 500 de lei. Pentru locul al II-lea - 300 de lei şi echipamente sportive, pentru locul al III-lea – 200 de lei şi echipamente sportive. Premianţii au primit diplome şi cupe din partea organizatorilor. Toţi participanţii au primit diplome de participare”, a completat Gabriel Ciornei.
Pescuitul, ambasadorul prieteniei
Am fost avertizată să nu le urez pescarilor „baftă” sau „noroc”, pentru că nu îi voi încuraja cu nimic. M-am conformat şi le-am urat „fir întins”. Plini de haz, unii dintre concurenţi au recunoscut că nu au prins nimic, dar plăcerea de a participa a fost mai puternică. Ioan Laza a zâmbit şi ne-a spus că la el firul s-a întins „de la ger”. „Nu ştiu de ce nu trag peştii. Le dau viermişori, larve de libelulă (peştişori nu ni se permite) şi tot nu se lasă prinşi. Am răbdare. Îi aştept”, ne-a spus bărbatul.
Ionel, un alt pescar, membru al Asociaţiei „Prieteni Pescari”, se afla „pe baltă” cu mai mulţi prieteni pescari veniţi din Iaşi şi Bacău. Într-un fel, bărbaţii ne-au sugerat că sunt ecologişti şi că vor să arate că „pescuitul poate fi ambasadorul prieteniei”.
Pasiune, relaxare, bună dispoziţie
Am înţeles de la pescari că atunci când spun „muşcă subţire”, înseamnă că peştii sunt cam sătui, nu trag la momeală. Pescarii s-au consolat cu un vinuţ fiert, o ţuică sorbită cu prietenii, astfel că nu am văzut feţe triste, oameni stresaţi, ci, dimpotrivă, relaxaţi, calmi, puşi pe glume.
Nicu s-a plâns puţin de vântul care bătea destul de tare pe iaz. „La acest sport trebuie răbdare. Este o zi bună pentru copcă, dar vântul ne dă ceva probleme. Încercăm să le turnăm vinuţ în copcă, poate vin şi peştii... Asta ar fi arma secretă. Venim mai mult pentru distracţie. Ar trebui să se organizeze mai des astfel de concursuri, pentru că sunt destui pasionaţi”, a completat bărbatul.
Viorel Iftimie a încercat să ne demonstreze că în pescuitul la copcă există o oarece „inginerie”, trebuie să ai un stil propriu, dar îţi trebuie şi mult noroc.
Daniel Hrişcă a venit în concurs „înarmat” cu multă răbdare, dar ne-a spus că momeala, tehnica, culoarea acului sunt şi ele importante. Cu toţii au fost de acord că fără „întăritoare” pescuitul la copcă nu are farmec, mai ales că este o întrecere hibernală. Fiind vorba de pescari sportivi, toate capturile au fost eliberate. După premiere, cu toţii s-au distrat la un grătar, ca-ntre prieteni.
Câştigătorii de pe gheaţa iazului de la Lipoveni
Dintre 95 de împătimiţi înscrişi la concursul de pescuit la copcă organizat de Asociaţia „Prieteni Pescari” s-au ales la sfârşitul competiţiei şi norocoşii câştigători. Pe locul trei s-a clasat Bogdan Hapenciuc, care s-a remarcat nu doar prin cantitate, ci şi prin calitatea capturii, reuşind să prindă cel mai mare peşte, un clean de 200 de grame. Pe locul doi s-a clasat Nicolae Moroşanu, iar câştigătorul locului întâi a fost Mihai Nicoară, pescarul ce s-a lăudat cu cea mai însemnată captură, cu un total de 1,490 kg, adică 67 de peştişori.