Curtea de Conturi a solicitat suspendarea din funcţie a primarului comunei Vicovu de Jos, Constantin Mutescu. Cererea apare în raportul Curţii de Conturi pe anul 2011, document în care se precizează că Mutescu s-ar face vinovat de „săvârşirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante, şi/sau abateri grave cu caracter financiar-contabil”. În aceste condiţii, Curtea de Conturi a solicitat Prefecturii Suceava suspendarea din funcţie a primarului din Vicovu de Jos, deoarece nu a luat măsuri în vederea stabilirii întinderii unui prejudiciu şi recuperării acestuia şi nu a prezentat motive temeinic justificate pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de Camera de Conturi Suceava. În raport se mai precizează că în cazul primarului din Vicovu de Jos au fost sesizate organele de urmărire penală.
În ceea ce-l priveşte pe prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, acesta a confirmat faptul că a primit de la Curtea de Conturi a României o adresă în care este informat că a fost înaintată o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, pe numele lui Constantin Mutescu, şi i se solicită să îl suspende din funcţie pe primarul din Vicovu de Jos.
Sinescu a spus că în răspunsul pe care l-a trimis Curţii de Conturi a precizat că prefectul poate dispune prin ordin suspendarea unui primar doar în limitele articolului 71, aliniatele 1 şi 2 din legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. La acest articol se spune că mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Florin Sinescu a explicat că potrivit legii, în situaţia în care se ia măsura arestării preventive, aceasta se comunică de îndată prefectului de către instanţă. După comunicare, prefectul trebuie să emită un ordin de suspendare în funcţie a primarului aflat în această situaţie în maxim 48 de ore. Florin Sinescu a arătat că după ce a trimis această adresă Curţii de Conturi, în care se explică procedura în care poate fi suspendat mandatul unui primar, această instituţie revine cu o altă adresă, prin care solicită din nou suspendarea lui Constantin Mutescu. În aceste condiţii, prefectul a declarat că a trimis o solicitare Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se cere un punct de vedere cu privire la această problemă.
„Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin adresa pe care au trimis-o Prefecturii Suceava, confirmă că punctul nostru de vedere formulat iniţial a fost cel corect. Am trimis şi Curţii de Conturi răspunsul ministerului, iar până în prezent nu am primit nici un răspuns înapoi”, a mai spus Sinescu.
Mutescu spune că este cercetat pentru achiziţia a două centrale, care a avut loc atunci când nu era primar
Contactat telefonic, primarul din Vicovu de Jos, Constantin Mutescu, ne-a declarat că este nevinovat în faţa acuzaţiilor care i se aduc, respectiv nerecuperarea unor sume de bani achitate pentru două centrale termice, care nu au ajuns niciodată la şcoala pentru care au fost cumpărate. Constantin Mutescu a spus că la sfârşitul anului 2007, Şcoala Remezău a achiziţionat două centrale termice de la SC Parada SRL din Rădăuţi. Mutescu a arătat că la vremea respectivă el nu era primar, iar funcţia era ocupată atunci de Vasile Popescu. Constantin Mutescu a explicat că şcoala a plătit 400 de milioane de lei pentru cele două centrale termice, însă acestea nu au ajuns niciodată la unitatea de învăţământ, având în vedere că în baza unui contract de custodie, centralele au rămas la firma din Rădăuţi.
„În luna octombrie 2008, când eram primar, având în vedere că se apropia sezonul rece, am vorbit cu directorul şcolii şi am întrebat care este situaţia cu cele două centrale plătite. Când ne-am interesat am aflat că firma Parada a intrat în faliment şi nu mai avea centralele”, ne-a spus Mutescu.
El a spus că a dispus conducerii şcolii din Remezău să deschidă un proces împotriva firmei din Rădăuţi pentru a recupera cele două centrale.
„Procesul a durat mai mult timp, însă nu s-a reuşit să intrăm la masa credală. Firma nu a mai avut destule bunuri pentru a fi vândute astfel încât să existe bani pentru toţi cei care aveau de recuperat datorii, iar şcoala a rămas fără centrale”, a mai declarat primarul din Vicovu de Jos.
El a mai adăugat că în anul 2012, în urma controlului Curţii de Conturi, întregul prejudiciu i-a fost imputat lui. „M-au găsit pe mine vinovat şi am fost întrebat de ce nu am recuperat prejudiciul. Mă consider nevinovat, mai ales că în perioada respectivă nu eram primar”, a arătat Mutescu. Primarul din Vicovu de Jos a spus că i-a acţionat în instanţă pe fostul directorul şi administratorul şcolii din Remezău, cei care au făcut achiziţia celor două centrale, dar şi pe membrii care erau în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ în acea perioadă.
( 4 feb 2013, 12:52:44
a mintit si minte...
felicitam ziarul Monitorul pentru curajul de a pune la dispozitia cititorilor una din multele nereguli ale prmarului Mutescu. Povestea cu centralele este o mica problemuta...... asteptam ca ziarul Monitorul sa vina la Vicovu de Jos si sa investigheze si alte situatii mult mai grave:
- Canalizarea care din 2011 trebuia sa functioneze.... si nici in momentul de fata nu este receptata, proiect care costa 2,5 mil Euro. Lucrari executate de firma primarului Mutescu - Vicovconstruct !!!
- Gunoiele menajere care sunt ingropate in albia raului Suceava in santierul Vicovconstruct !!!
-Rampa de gunoaie menajere este tot langa raul Suceava in santierul Vicovconstruct
-Tot in santierul Vicovconstruct functioneaza o Carmangerie a primarului Mutescu fara aprobare de la mediu !!!
- Carmangerie primarului deverseaza rezidurile in albia Sucevei !!!
- Cetateni din Vicovu de Jos, ( zona margine ) au facut sesizari... dar fara rezultate
- Speram ca acum organele in drept sa se autosesizeze si sa ia masurile ce se impun.
- Mult curaj ziarului Monitorul si va multumim ca ne ajutati in acesta situatie disperata.... Cristina