Societatea de confecţii din Suceava Star Mod a intrat, începând de ieri, în insolvenţă. Declanşarea acestei proceduri a fost solicitată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava şi BCR, iar foştii salariaţi care în urmă cu zece zile au protestat în faţa Palatului de Justiţie şi la sediul Parchetelor au cerut şi ei să aibă calitate procesuală. Judecătorul sindic de la Tribunalul Suceava care a analizat dosarul nu a fost de acord cu toate solicitările. Singura cerere admisă a fost cea a DGFP Suceava, iar în cazul membrilor Asociaţiei Acţionarilor Minoritari de la Star Mod s-a decis scoaterea lor din cauză.
Cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă de finanţiştii suceveni încă din luna mai a anului 2010. La acea vreme, datoriile Star Mod către bugetul de stat se ridicau la 13,7 milioane de lei. Procedura a fost întreruptă ulterior, iar procesul a fost strămutat la o instanţă din alt judeţ, care a decis retrimiterea dosarului la Suceava în vederea soluţionării. Aşa se face că în cei aproape trei ani cât dosarul a fost blocat, datoriile Star Mod Suceava au crescut la 26,9 milioane de lei, la care se mai adaugă şi 176.000 de lei majorări de întârziere. În acest fel, datoria totală a societăţii de confecţii cu sediul în strada Universităţii se ridică la peste 27 de milioane de lei.
Pe parcursul ultimilor ani, DGFP Suceava a încercat în repetate rânduri să recupereze o parte din datoriile societăţii. În acest sens, au fost scoase la licitaţie toate activele, mai exact o clădire birouri, corp fabrică, depozite şi anexe cu o suprafaţă totală de 1.574,52 metri pătraţi, dar şi un teren de 4.312 metri pătraţi situat în intravilanul Sucevei. La vânzare a mai fost scoasă şi o clădire P+2, corp fabrică, cu o suprafaţă de 1.902 metri pătraţi, precum şi peste 100.000 de articole de îmbrăcăminte produse de SC Star Mod SA Suceava. La licitaţii nu s-a prezentat nici un cumpărător, astfel încât totul a rămas la fel ca înainte. În tot acest interval, mai mulţi foşti salariaţi ai societăţii au iniţiat acţiuni de protest, atât în stradă, cât şi procese în instanţă, solicitând acţiunile pe care le-au cumpărat în urmă cu mai bine de 15 ani şi în baza cărora doreau să participe la luarea unor decizii privind viitorul Star Mod. Toate aceste acţiuni au fost sortite eşecului, iar vinovată a fost găsită Lidia Sfarti, directoarea societăţii de confecţii din Suceava.
( 1 feb 2013, 15:41:30