Rata şomajului creşte constant în judeţul Suceava, cifrele statistice arătând că în interval de un an de zile numărul persoanelor înregistrate oficial fără loc de muncă a crescut cu 25%.
Conform analizelor Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în baza datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), la finele lunii noiembrie a anului trecut în judeţ erau înregistraţi 14.128 de şomeri, în creştere cu 2.886 de persoane faţă de noiembrie 2011. În procente asta înseamnă o creştere de 25,7%.
Statisticile mai arată că, în judeţ, cei mai afectaţi de şomaj sunt bărbaţii. Aceştia reprezintă 56,5% din totalul persoanelor fără loc de muncă, iar în intervalul de un an de zile, noiembrie 2011-noiembrie 2012, numărul şomerilor de sex masculin a crescut cu 34,2%, faţă de o creştere de doar 16,1% la femei.
De altfel, analiza statistică pe fiecare lună arată cum numărul persoanelor fără serviciu era mare la debut de 2012, a scăzut uşor în intervalul aprilie-august şi apoi a crescut din nou puternic. În noiembrie 2011, rata şomajului din judeţ era de 4,4%, în timp ce în noiembrie 2012 era cifrată la 5,8%.
Pe de o parte creşterea numărului de şomeri era aşteptată odată cu intrarea în sezonul rece din cauza disponibilizărilor la firmele de construcţii, care îşi reduc mult activitatea în această perioadă. Creşterea numărului de şomeri este însă mai mare ca în anii trecuţi şi din cauză că mulţi dintre tinerii absolvenţi ai promoţiei 2012 nu şi-au găsit un loc de muncă. Conform statisticilor, din totalul şomerilor indemnizaţi, 32% sunt din rândul proaspeţilor absolvenţi. O altă cauză este legată de oferta redusă de locuri de muncă, problemă care se resimte puternic şi în debutul lui 2013.
De exemplu, oferta de locuri din această perioadă, publicată pe site-ul AJOFM Suceava, cuprinde doar 39 de posturi disponibile în tot judeţul.
Reprezentanţii AJOFM Suceava spun că mai există o cauză a creşterii ratei şomajului.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: „Am înregistrat în ultima perioadă multe persoane care au intrat abia acum în evidenţe ca şomeri, deşi nu aveau loc de muncă de ani de zile. Asta s-a întâmplat în cazul celor care au solicitat ajutoarele în alimente pentru persoane sărace, însă nu aveau dreptul dacă nu erau înregistraţi ca şomeri”.