În judeţ se fură mult şi de toate. O arată cifrele statistice ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, care fac referire la întreg anul 2012. Din statistici rezultă că zilnic, în medie, anul trecut s-au petrecut câte 12 fapte de furt. Practic, dacă infracţiunile grave, cu violenţă, au scăzut, iar accidentele rutiere au fost şi ele mai puţine, furturile sunt acum o mare problemă, greu de gestionat de poliţişti, adesea depăşiţi de numărul mare de sesizări. Mai trebuie spus că furturile din 2012 sunt foarte multe şi în condiţiile în care comparaţia s-a făcut cu 2011, an în care dosarele penale de acest gen au fost la rândul lor în număr foarte mare.
Furturile din locuinţe, în creştere, de multe ori din cauza neglijenţei proprietarilor
Foarte multe furturi sunt din categoria celor de subzistenţă. Este vorba de cei care comit furturi mărunte pentru a trăi de pe o zi pe alta. Mulţi dintre hoţi nu s-au mulţumit însă cu atât. Poliţiştii au înregistrat foarte multe furturi din locuinţe, inclusiv cu prejudicii mari. De asemenea, foarte mult a crescut şi numărul de furturi din buzunare şi de genţi, în stradă, fapte care sunt la limita dintre furt şi tâlhărie.
Conform datelor de bilanţ ale IPJ Suceava, în 2012, la nivel de judeţ au fost înregistrate în total 4.518 infracţiuni de furt. De departe, cele mai multe furturi au fost cele din locuinţe. Poliţiştii au înregistrat 1.147 de furturi din locuinţe, în 2012, cu 112 mai multe decât în 2011.
Important de subliniat este că multe furturi din locuinţe au avut loc şi din cauza neglijenţei proprietarilor.
„Din totalul faptelor de furt din locuinţe, 332 s-au produs prin folosirea de chei potrivite sau din cauză cu uşile nu erau încuiate”, a subliniat inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliţiei.
Vârstnicii, victimele hoţilor din stradă
Referitor la furturile din societăţi comerciale, poliţiştii au înregistrat, în 2012, 497 de dosare penale de acest gen, în uşoară scădere (-20) faţă de anul 2011.
Furturile din autoturisme au cunoscut şi ele o creştere, 310 fapte anul trecut, cu 31 mai multe decât în 2011.
Cea mai mare creştere s-a înregistrat la capitolul furturi stradale din buzunare, genţi, poşete etc. În 2012 au fost reclamate 178 de furturi de acest gen, cu 81 mai multe faţă de anul anterior. Multe din fapte au avut loc în municipiul Suceava, în general vârstnicii fiind atacaţi pe stradă de hoţi care le-au smuls bunuri pe care le aveau la vedere. În creştere sunt şi furturile de animale, 109 plângeri înregistrate în 2012, cu 32 mai multe decât în 2011.
Cele mai multe maşini au fost furate doar pentru plimbări
Pe lângă furturile din societăţi comerciale, la nivel de judeţ în scădere sunt şi furturile de maşini. Anul trecut au fost furate 68 de maşini, cu 16 mai puţine decât în 2011.
În majoritatea cazurilor nu a fost vorba de furturile unor grupări specializate, ci de cei care au „împrumutat” o maşină pentru a face un drum.
„Din cele 68 de furturi, 48 au fost furturi de folosinţă, mijloacele auto fiind identificate după ce au fost abandonate”, a explicat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Din totalul furturilor reclamate în judeţ, peste 2.200 au fost trecute la categoria „şi altele”. Este vorba de furturi din boxe, de culturi agricole, de materiale feroase etc.
IPJ Suceava, locul 40 la nivel naţional ca număr de furturi
La fel ca în anii trecuţi, deşi numărul de furturi este mare, judeţul Suceava stă mult mai bine decât majoritatea judeţelor.
Conform inspectorului principal Epureanu, „cu cele 638 de infracţiuni de furt la suta de mii de locuitori reclamate în 2012, IPJ Suceava se clasează pe locul 40, mult sub media la nivel naţional de 1.139 de furturi la suta de mii de locuitori”.
Pozitiv mai este că deşi furturile au fost foarte multe, faptele de furt cu violenţă sunt în scădere.
În 2012, în judeţ au fost înregistrate 107 tâlhării, cu 26 mai puţine decât în anul precedent.
Mai multe furturi, mai puţini poliţişti
În condiţiile în care furturile, chiar dacă mărunte, ocupă o parte importantă a muncii poliţiştilor, numărul redus de oameni ai legii de la unele structuri face ca dosarele să fie greu de rezolvat.
Liderul de la Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Anton, dădea acum câteva zile ca exemplu Poliţia oraşului Dolhasca. Aici, a declarat liderul de sindicat, lucrează doar zece poliţişti, în condiţiile în care volumul de muncă a crescut substanţial de la an la an. La această situaţie s-a ajuns, susţin sindicaliştii, din cauza reducerilor de personal din mai toate structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La începutul acestui an, IPJ Suceava a primit 18 lucrători noi, proaspăt absolvenţi de şcoli de poliţie, 13 subofiţeri şi cinci ofiţeri, mult mai puţini decât erau aşteptaţi iniţial.
( 1 feb 2013, 19:14:37