Deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, a avut ieri, secondat de preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor (UUR) din România, prof. Ioan Bodnar, o întâlnire cu presa suceveană, în cadrul căreia şi-a prezentat priorităţile de acţiune şi câteva din realizările sale la începutul mandatului.
„Am lăsat aici, când am plecat, o familie de şase persoane şi am câştigat o familie de 52.000 de suflete”
Ioan Marocico, care a ţinut să spună de la bun început că are origini bucovinene, a precizat că a revenit „pentru prima dată pe meleagurile natale în calitate de deputat”.
Originar din comuna Ulma, judeţul Suceava, (comună din care este şi soţia sa) Ioan Marocico a spus că a plecat din această zonă în urmă cu 20 de ani şi s-a stabilit la Timişoara.
„Am lăsat aici, când am plecat, o familie de şase persoane - a subliniat el - şi am câştigat, ca reprezentant al etniei ucrainene, o familie de 52.000 de suflete”.
„Temelia comunităţii ucrainene este cultura, cu rădăcinile, tradiţiile şi obiceiurile specifice”
Accentuând faptul că este dornic să fie „un promotor al valorilor şi al neamului ucrainean”, Ioan Marocico a spus că a învăţat de la părinţi să se poarte cu cinste şi că „temelia comunităţii ucrainene”, care este cea de-a treia minoritate etnică din România, „este cultura, cu rădăcinile, tradiţiile şi obiceiurile specifice”.
El a declarat că între priorităţile demersurilor sale de deputat se află şcoala şi Biserica ortodoxă ucraineană, subliniind faptul că în România există un singur liceu cu predare în limba ucraineană, Liceul „Taras Şevcenko” din Sighetu Marmaţiei, care funcţionează într-o clădire veche „care trebuie renovată din temelii”.
Renovarea acestui liceu (ca şi a unor şcoli cum este, în judeţul Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII din satul Lupcina, comuna Ulma) face obiectul unui amendament la Legea bugetului, pe care l-a depus deja în Parlament.
„Biserica şi Uniunea Ucrainenilor din România trebuie să meargă împreună”
Alte amendamente, care vizează judeţul Suceava şi pentru care, cu concursul prefectului Florin Sinescu, doreşte să obţină susţinere din partea parlamentarilor suceveni, se referă la obţinerea sumelor necesare asfaltării drumului judeţean Brodina-Ulma, a drumului Lupcina-Sălaş şi a drumului comunal din Brodina de Sus.
În ceea ce priveşte Biserica ortodoxă ucraineană, Ioan Marocico, care are deja experienţa unor fapte care au dat rezultate la Timişoara, pe principiul că „Biserica şi Uniunea Ucrainenilor din România trebuie să meargă împreună”, şi-a propus să dezvolte acest concept în întreaga ţară, în zonele în care comunitatea ucraineană este reprezentată.
Doreşte să atragă în UUR „cât mai mulţi tineri, pentru ca, alături de decanii de vârstă, să putem reforma Uniunea!”
Ca realizări, deputatul Ioan Marocico a spus că are deja satisfacţia unui fapt împlinit, şi anume acela că, în zona Ulma-Izvoarele Sucevei, unde nu era semnal pentru telefonie mobilă, în urma demersurilor făcute la unul dintre marii operatori, „s-au instalat amplificatoare de semnal în staţiile existente şi, de câteva zile, există semnal”, iar un alt operator de telefonie „a promis că, în scurt timp, va acoperi întreaga zonă”.
Ioan Marocico şi-a încheiat expunerea spunând că doreşte să atragă în UUR „cât mai mulţi tineri, pentru ca, alături de decanii de vârstă, să putem reforma Uniunea!”.
(31 ian 2013, 13:49:48