„Micul prinţ”, modulul din cadrul Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, este de patru ani casă pentru 15 copii care provin din familii sărace, dezorganizate, cu părinţi plecaţi peste hotare, copii a căror viaţă ar fi devenit dramatică dacă nu erau ajutaţi. Minorii, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, sunt elevi la şcoli şi licee din municipiul Suceava: Şcoala Gimnazială Nr. 3, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”.
Cu ajutorul psihologilor, cu care fac aproape săptămânal şedinţe de terapie, copiii au reuşit să depăşească parţial traumele din familie. Nu le este uşor, mai ales că unii nu şi-au văzut părinţii de mai mulţi ani. Alţii, însă, nu vor să-i mai vadă, pe motiv că le-au făcut viaţa un calvar.
Tatăl şi-a dat fetele la stat
Trei surori, eleve în clasele I, a III-a şi a V-a, au ajuns în Centrul de primire minori în regim de urgenţă, iar apoi la „Micul prinţ”, după ce mama lor a plecat la muncă în Marea Britanie, iar fetiţele au rămas în grija tatălui. Şefa Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, Rodica Ilisei, ne-a spus că în acest caz tatăl a cerut sprijinul Protecţiei Copilului pentru fiicele lui, pentru că el nu reuşea să facă faţă singur creşterii şi educării lor. „Fetiţele s-au adaptat foarte bine. În general, la această vârstă nu sunt probleme de adaptare. Au rezultate foarte bune şi la învăţătură. Cauzele principale pentru care copiii ajung la noi sunt sărăcia şi destrămarea familiilor. Sunt copii ai căror părinţi sunt divorţaţi. Unul pleacă peste hotare, îşi lasă copilul sau copiii în grija celuilalt. Acesta se recăsătoreşte, are alţi copii şi îşi neglijează pruncii din prima relaţie. Apar conflictele în familie, chiar abuzuri fizice şi emoţionale, la care minorii fac faţă cu greu”, a mai explicat Rodica Ilisei.
Şi-au găsit „micul prinţ” şi s-au căsătorit
La „Micul prinţ” şi-a găsit un adăpost deasupra capului şi o adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Părinţii ei s-au despărţit. Mama are o relaţie de concubinaj, din care au rezultat alţi doi copii. Minora era neglijată, nu avea condiţii corespunzătoare pentru a continua şcoala, deşi este o elevă foarte bună. Rodica Ilisei ne-a spus că minorii internaţi la „Micul prinţ” pot să stea până ce termină ultima formă de învăţământ: liceu, facultate, masterat. „După terminarea unei forme de învăţământ, noi încercăm să le găsim un loc de muncă. În cadrul Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava deţinem şi o garsonieră, unde tinerii pot să mai locuiască o perioadă, până ce primesc o locuinţă socială sau îşi permit din salariu să plătească chiria unei locuinţe”, a completat Ilisei. Au fost şi cazuri în care tineri internaţi la „Micul prinţ” au cerut să plece din centru. Este cazul a două tinere care au plecat din centru pentru că au dorit să îşi întemeieze propria familie şi s-au căsătorit. Una dintre ele împlinise 18 ani. A terminat Liceul cu Program Sportiv, şi-a luat şi diploma de bacalaureat şi acum are un copilaş de o lună şi jumătate. Nu a uitat cine a ajutat-o atunci când i-a fost greu, astfel că revine des la modulul de tip rezidenţial, păstrând legătura cu personalul de aici, dar şi cu foşti colegi. Cealaltă tânără care a ales să se căsătorească de timpuriu este încă elevă, în clasa a XI-a, la un colegiu din Suceava.
Plan individual de protecţie pentru fiecare copil
„Micul prinţ” are rolul de a asigura protecţia, creşterea şi îngrijirea copilului separat temporar sau definitiv de părinţii săi, ca urmare a stabilirii în condiţiile legi a măsurii plasamentului, de către comisia pentru protecţia copilului sau de instanţa judecătorească. Pe lângă găzduirea pe o perioadă nedeterminată, asistenţă medicală, suport emoţional, consiliere psihologică, copiii sunt ajutaţi să îşi facă lecţiile şi să aibă rezultate foarte bune la învăţătură, sunt antrenaţi în activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, fiecare dintre ei având un plan individual de protecţie.
Personalul modulului de tip rezidenţial „Micul prinţ” caută şi modalităţi de menţinere a legăturilor dintre copii şi părinţi, copii şi familia lărgită, prieteni şi alte persoane importante sau apropiate de ei.