Un număr de 16 suceveni care au plătit 549 de euro într-o primă fază, la care s-au adăugat apoi alţi 40 de euro pe aeroport, au rămas şi fără bani, şi fără excursia în care doreau să meargă. S-a întâmplat săptămâna trecută, iar oamenii reclamă că în Tel Aviv, în loc de viză de intrare în Ţara Sfântă, s-au ales cu interogatorii ale poliţiei de frontieră şi cu o cazare forţată într-o clădire ce semăna mai mult cu o închisoare. Coşmarul s-a terminat după aproximativ 24 de ore, sucevenii fiind urcaţi într-un avion şi trimişi pachet la Bucureşti.
Aurica Palievici este una dintre persoanele pentru care visul de a vizita Israelul s-a spart brusc. Femeia reclamă modul în care au tratat-o autorităţile din Tel Aviv şi spune că va da în judecată agenţia prin intermediul căreia a contractat excursia.
„Singurul lucru care ni s-a spus la Tel Aviv a fost acela că vrem să rămânem la muncă în Israel şi din acest motiv nu ni se acordă viză de intrare în ţară. Ne-au dus într-o clădire unde am stat închişi timp de o zi şi o noapte, perioadă în care am primit doar un corn şi am băut apă de la chiuvetă. Parcă eram infractori, aşa s-au purtat cu noi”, a spus Aurica Palievici.
La fel de indignată de tratamentul poliţiştilor de frontieră a fost şi Adriana Chiricescu. Ea a precizat că a plătit 549 de euro pentru biletul pe care scria că va vizita mai multe obiective turistice, printre care Ierusalim, Ierihon, Bethleem sau Marea Moartă, dar în final nu a mai văzut nimic din toate acestea.
„De la bun început ni s-a spus că vom avea ghid un preot, dar în Aeroportul Otopeni ne-a aşteptat o femeie ghid. Tot acolo am mai plătit câte 40 de euro pe motiv că nu s-a întregit grupul, dar coşmarul a venit la sosirea pe aeroportul din Tel Aviv. Nouă ni s-a spus că nu vom putea intra în Israel pentru că alte persoane care au călătorit cu agenţia Alida Holliday nu s-au mai întors în ţară şi au rămas ilegal la muncă acolo. Nu ştiu care este vina noastră pentru problemele acestei agenţii. Eu cred că trebuie să ne returneze banii pe excursie şi voi face toate demersurile necesare în acest sens”, a declarat Adriana Chiricescu.
Reprezentanţii agenţiei Alida Holliday: „Cele mai multe persoane din grup intenţionau să meargă la muncă, nu în excursie”
O parte dintre sucevenii care au fost returnaţi săptămâna trecută din Israel au contractat biletele prin intermediul unei agenţii de turism locale, West Travel. Reprezentanţii acesteia au menţionat ieri că singurul lucru pe care l-au făcut în această „afacere” a fost de a intermedia plecarea românilor în Ţara Sfântă şi că până acum nu au avut nici un fel de probleme cu cei de la Alida Holliday.
De partea cealaltă, ghidul care a fost împreună cu cei 16 suceveni cărora li s-a refuzat viza la Tel Aviv are propria versiune asupra incidentului şi crede că autorităţile israeliene au procedat cât se poate de corect.
„Mai mult persoane au declarat încă de pe Aeroportul Otopeni că intenţionează să rămână la muncă în Israel. Din discuţiile pe care le-am avut cu ei, am tras şi eu aceeaşi concluzie, iar autorităţile de la Tel Aviv şi-au dat seama că sunt minţite”, a precizat Carola Nzounza, ghidul care i-a însoţit pe suceveni.
Aceasta a mai adăugat că firma nu are nici un fel de problemă cu autorităţile israeliene, aşa cum au sugerat sucevenii, iar prin contractul pe care l-au semnat persoanele în cauză şi-au asumat responsabilitatea că ar putea pierde întreaga sumă achitată dacă poliţia de frontieră din Israel nu le va acorda viza de intrare în ţară.
Cât priveşte preotul care trebuia să preia grupul de turişti, Carola Nzounza a recunoscut că acest lucru trebuia să se întâmple, dar abia după ce se acorda viza şi oamenii ieşeau din aeroport.
(31 ian 2013, 00:02:29