Sute de angajaţi ai SC Termica SA Suceava au primit o veste cât se poate de proastă la acest început de an. Oamenii au fost anunţaţi verbal că din luna mai vor fi şomeri cu acte în regulă. Singura necunoscută este numărul celor care vor fi disponibilizaţi, dar care, cu siguranţă, va trece de 200 de oameni. Aceste concedieri masive fac parte din planul de restructurare gândit de conducerea societăţii de termoficare şi care a fost deja discutat şi aprobat în Consiliul de Administraţie şi în Adunarea Generală a Acţionarilor. Etapa următoare va cuprinde discuţiile cu sindicatele şi aprobarea variantei finale de către Consiliul Local Suceava.
„Există patru variante de restructurare care au fost puse pe tapet, iar cea mai defavorabilă ar însemna reducerea a 330 de posturi. Oricare va fi varianta finală, noi vom încerca să obţinem plăţi compensatorii pentru salariaţii care îşi vor pierde locurile de muncă”, a anunţat Iordănel Secrieru, liderul sindicatului „Prometeu” din cadrul SC Termica SA Suceava.
Viitorul societăţii de termoficare şi al salariaţilor de aici depinde însă într-o foarte mare măsură de modul cum vor reuşi cei de la Adrem Invest să pună în funcţiune noua centrală termică destinată asigurării căldurii şi apei calde în municipiul Suceava după ce Termica îşi va sista activitatea. Deocamdată, situaţia nu este deloc roz cu această investiţie, iar lucrările care ar trebui finalizate în luna octombrie a acestui an sunt ca şi inexistente.
Există şi varianta ca Termica Suceava să-şi continue activitatea şi în iarna 2013-2014, asta doar cu condiţia ca Adrem Invest să nu-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat public în mai multe rânduri. Ori, varianta ca apa caldă şi căldura să fie furnizate tot de actuala societate de termoficare este şi aceasta sub semnul întrebării şi asta ca urmare a datoriilor imense acumulate, furnizorii de cărbune refuzând să mai livreze combustibilul dacă nu-şi primesc restanţele acumulate în ultima perioadă.
Concedierea celor 330 de oameni din totalul celor 569, cât are Termica în acest moment, ar avea ca efect oprirea în mare parte a activităţii societăţii. Angajaţii care vor rămâne vor avea de deservit instalaţiile de transport ale agentului termic, staţia de 110 KV, dar şi staţia de tratament chimic a apelor uzate, urmând să colaboreze şi cu cei de la Adrem Invest, care vor prelua practic întreaga funcţie ce reprezintă apa caldă şi căldura pentru cele peste 22.500 de apartamente racordate la sistemul centralizat din municipiul Suceava.
(29 ian 2013, 13:55:28