În Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, din cadrul Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, sunt internaţi patru minori. Doi dintre minori provin din familii, iar doi sunt din sistemul de protecţie a copilului şi necesită servicii psihologice de specialitate. Cei patru minori nu sunt fraţi şi au vârste diferite: 12, 17, 16, respectiv 10 ani.
Şefa Complexului de servicii de tip rezidenţial, Rodica Ilisei, ne-a declarat că cei doi copii care provin din familii sunt înscrişi într-un program de consiliere. „Unul este din Marginea, copil care a fugit de-acasă, pe motiv că tatăl îl loveşte. Celălalt copil, tot fugit de-acasă, din Vama, a fost adus la noi de poliţie, în noaptea de duminică spre luni. În cazul copilului de la Marginea, tatăl a dorit să-l ia acasă, însă noi am hotărât să fie internat o perioadă pentru consiliere psihologică. Bărbatul este recăsătorit şi mai are un copil de 1 an şi jumătate”, ne-a explicat Rodica Ilisei. Ea a completat că instituţia pe care o conduce face demersuri pentru a lua legătura cu familiile minorilor. „Am solicitat anchete sociale de la primăriile localităţilor de domiciliu ale copiilor. Serviciul de Urgenţă din cadru Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava se va deplasa în teritoriu pentru a verifica situaţia socială a familiilor acestora”, a completat Ilisei.
Au fugit din două centre de plasament
Ceilalţi doi minori internaţi în regim de urgenţă provin din sistemul de protecţie a copilului. Este vorba de un băiat în vârstă de 16 ani, de la Centrul de plasament Solca, ce nu mai frecventa de ceva timp şcoala şi intrase în anturaje dubioase, şi de o fată în vârstă de 17 ani, care a fugit din Centrul de plasament din Fundu Moldovei. Ei sunt înscrişi într-un program de consiliere psihologică şi reevaluare.
Rodica Ilisei a declarat că în acest moment „încercăm să aflăm motivele pentru care au fugit din centre şi ce este bine de făcut pentru ei în continuare”.
Între 90 şi 120 de copii trec anual prin centrul de urgenţă
În Centrul de primire în regim de urgenţă, minorii pot sta maxim două săptămâni, timp în care asistenţii sociali, psihologii, trebuie să găsească o soluţie în favoarea copiilor. Numărul copiilor din acest centru variază de la lună la lună, de la an la an. În medie, lunar, sunt internaţi între 10-12 copii. Anual, trec prin centrul de primire în regim de urgenţă între 90 şi 120 de copii aflaţi în situaţie de risc.
În timpul petrecut în centru, minorii primesc hrană, îmbrăcăminte, beneficiază de asistenţă medicală, juridică, suport emoţional şi, după caz, consiliere psihologică. Scopul final este reintegrarea familială şi comunitară a minorului. Accesul copiilor necăjiţi în cadrul serviciului de primire se face pe baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă, emise de către directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, sau de către instituţia judecătorească, în urma evaluărilor iniţiale a situaţiei copiilor, realizate de echipa mobilă de intervenţie din cadrul compartimentului „Telefonul copilului” - 0230 983.
„Telefonul copilului” - 0230 983
La „Telefonul copilului” - 0230 983 răspunde în permanenţă un angajat al Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, situat pe strada Dragoş Vodă nr. 10, Suceava.
Acest număr de telefon, după cum ne-a spus Rodica Ilisei, „se adresează copiilor care au fost abuzaţi, copiilor care doresc informaţii sau intenţionează să-şi ajute un prieten aflat în dificultate, dar şi adulţilor, pentru sfaturi şi suport în demersul lor de a rezolva problemele copiilor cărora li s-au încălcat drepturile, precum şi tuturor persoanelor care doresc să sesizeze un caz de abuz”. Cei care răspund la telefon sunt specialişti în drepturile copilului şi asistenţi sociali.