Pădurile Sucevei sunt una din principalele destinaţii de vânătoare ale turiştilor străini dornici să plece acasă cu trofee ale unor animale sălbatice care în alte părţi nu se găsesc decât la Zoo.
Acest lucru este demonstrat în primul rând de încasările de 90.400 de euro numai din taxele de vânătoare achitate de aceştia către Direcţia Silvică Suceava, în vreme ce vânătorii români, mult mai puţini, au scos din buzunare doar 37.800 de lei. Tarifele de vânătoare sunt aceleaşi şi pentru români şi pentru străini.
Prin valorificarea cărnii de vânat, Direcţia Silvică Suceava şi-a suplimentat veniturile cu încă 108.000 lei, astfel că, în total, din activitatea de vânătoare, în 2012 s-au obţinut venituri de peste 120.000 de euro.
Iar acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care animalele sălbatice nu au fost vânate decât dacă existau solicitări din partea vânătorilor dispuşi să plătească taxele care nu sunt la îndemâna oricui, sau în cazurile în care, din diferite motive, au fost necesare măsuri de reducere a populaţiei de animale sălbatice într-o anumită zonă.
Conform evaluării efectivelor de vânat din primăvara anului 2012, în cele 24 de fonduri cinegetice administrate de DS Suceava existau 1.910 exemplare de cerb comun, 1.930 de exemplare de căprior, 1.063 de mistreţ, 788 de cocoşi de munte, 153 de urşi, 119 lupi, 101 râşi, 146 de pisici sălbatice, toate speciile având efective peste cele optime stabilite prin studii de specialitate.
Veniturile obţinute au avut ca destinaţie o mai bună gestionare a activităţii de vânătoare, atât prin asigurarea hranei necesare animalelor sălbatice pe timp de vară, dar mai alesîn sezonul rece, cât şi prin înfiinţarea de noi construcţii şi amenajări vânătoreşti destinate gospodăririi şi administrării fondurilor de vânătoare.
Astfel, după cum a precizat directorul celei mai mari direcţii silvice din ţară, pe lângă cele 353 de hectare de poieni şi fâneţe naturale care au ca destinaţie specială asigurarea hranei animalelor sălbatice pe timp de vară, au mai fost distribuite în teren, pe timp de iarnă, 240 de tone de fân, 84 de tone de porumb, 31 tone de cereale şi plante furajere, 16 tone de fructe şi seminţe, 350 kg de hrană granulată pentru urs şi mistreţ, sute de kilograme de carne şi deşeuri de abator, autorizate sanitar-veterinar, dar şi 64 de tone de bulgări de sare.
Printre măsurile întreprinse anul trecut se numără şi suplimentarea numărului de hrănitori pentru cerbi, căpriori şi mistreţ cu 64 de bucăţi, precum şi cu 75 de sărării.
(28 ian 2013, 13:27:22