Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, l-a apostrofat pe şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, Corneliu Vornicu, precizând că acesta „nu a venit cu toate temele făcute” la şedinţa Colegiului Prefectural. Corneliu Vornicu a prezentat în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural un raport cu privire la calitatea apelor subterane şi de suprafaţă din judeţul Suceava. Din raport a reieşit faptul că doar 22% din apele uzate deversate în cursurile de apă sunt epurate, motiv pentru care prefectul a solicitat informaţii suplimentare legate de această problemă. După răspunsul primit, Florin Sinescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „directorul SGA nu a venit cu toate temele făcute şi de aceea am solicitat să avem o imagine foarte clară a acestei probleme”. Sinescu s-a declarat îngrijorat de faptul că doar 22% din apele uzate deversate în cursurile de apă sunt epurate, precizând că este necesară identificarea tuturor acestor poluatori.
„Trebuie să vedem ce planuri şi ce măsuri de conformare pot fi aplicate la nivelul celor 95 de agenţi economici potenţiali poluatori, astfel încât să creştem acest procent. În mod evident, a aplica o amendă fără alte măsuri nu ajută la nimic. Este important să găsim acele măsuri care pot îmbunătăţi aceste cifre şi care să ducă la creşterea calităţii apei”, a mai spus Sinescu.
Peste 20 de milioane de metri cubi de ape uzate au fost deversate în reţeaua hidrografică din judeţ
Potrivit raportului prezentat de Corneliu Vornicu, în cursul anului 2012 a fost monitorizată lunar calitatea apelor uzate evacuate de 95 agenţi economici potenţial poluatori, care evacuează în resursele de apă de suprafaţă, din care 41 au ca activitate exploatarea agregatelor minerale.
„Apa dulce disponibilă suferă an de an procese de pierdere a calităţilor naturale prin intense procese de poluare, făcând imperios necesară monitorizarea apelor uzate evacuate din zonele cu aglomerări umane şi platforme industriale care trebuie să fie epurate înainte de a fi restituite în receptorii naturali”, se arată în raportul SGA Suceava.
Corneliu Vornicu a arătat că pentru operatorii de apă sau agenţii economici care evacuează ape uzate a căror încărcare cu diverşi poluanţi depăşesc limitele maxime admise se aplică principiul “poluatorul plăteşte”. El a arătat că în anul 2012, 53 de agenţi economici au fost penalizaţi pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele evacuate.
Corneliu Vornicu a mai spus că în urma analizelor făcute în laboratorul SGA s-au constat frecvente depăşiri faţă de limitele maxime admise la mai mulţi indicatori, respectiv substanţe organice, reziduu fix, amoniu, suspensii, depăşiri cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalaţilor de epurare şi de uzura morală a acestora.
„Apele uzate provenite din aceste surse de impurificare sunt ape menajere şi ape industriale din ramurile extractivă, alimentară, prelucrare lemn, precum şi din alte activităţi. În cursul anului 2012, în reţeaua hidrografică a judeţului Suceava a fost evacuat un volum total de 20,2 milioane de metri cubi de ape uzate, epurându-se corespunzător doar 22% din acest volum”, a mai declarat Vornicu. El a adăugat că pentru îmbunătăţirea calităţii apelor de suprafaţă şi subterane se impune retehnologizarea şi dotarea staţiilor de epurare.
(27 ian 2013, 13:28:08