Cele mai mari cazuri de evaziune fiscală descoperite anul trecut de către comisarii Gărzii Financiare Suceava au fost la firmele care au desfăşurat activităţi în domeniul construcţiilor şi al comerţului cu materiale de construcţie, dar şi la firmele care au făcut achiziţii intracomunitare, din state ale Uniunii Europene. Potrivit raportului Gărzii Financiare Suceava prezentat ieri de şeful acestei instituţiei, Ionuţ Vartic, prejudiciile totale aduse bugetului de stat, constatate de comisarii financiari la firmele care au avut astfel de activităţi, se ridică la peste 25 de milioane de lei (250 de miliarde de lei vechi). Vartic a arătat că la firmele care au derulat achiziţii intracomunitate au fost efectuate 1.415 controale, în urma cărora au fost întocmite 22 de plângeri penale, pentru prejudicii aduse bugetului de stat în sumă de aproape 13 milioane de lei. La firmele de constucţie şi care comercializează materiale de construcţii au fost efectuate 340 de controale, fiind întocmite 39 de plângeri penale pentru prejudicii de 12,1 milioane de lei. Ionuţ Vartic a declarat că firmele la care s-au constatat nereguli au încercat să fraudeze statul prin neplata Taxei pe Valoare Adăugată.
Comisarul-şef al Gărzii Financiare Suceava a arătat că în cursul anului trecut, comisarii acestei instituţii au realizat 4.228 de acţiuni de control, din care 3.275 de controale în domenii cu risc fiscal, cum ar achiziţiile intracomunitare, construcţii şi materiale de construcţii, materiale lemnoase, activităţi desfăşurate în centre comerciale, bazar, pieţe, târguri şi oboar, transporturi de marfă şi persoane sau turism.
Vartic a spus că în urma acestor verificări au fost întocmite 165 de sesizări penale împotriva reprezentanţilor agenţilor economici pentru prejudicii totale aduse bugetului de stat în valoare de 35,17 milioane de lei.
Pe de altă parte, Ionuţ Vartic a mai declarat că în cursul anului trecut comisarii financiari au dispus suspendarea activităţii la 711 de firme sucevene care nu aveau case de marcat.