vineri, 25 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 19 (5226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

24 ianuarie

Ziua Şcolii “Al.I. Cuza” Fălticeni, 171 de ani de existenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza” Fălticeni, cea mai veche şcoală din zonă, a sărbătorit 171 de ani de existenţă ieri, 24 ianuarie. Manifestările au început în faţa şcolii cu depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea Primăriei municipiului Fălticeni, a conducerii şcolii, a cadrelor didactice şi a elevilor.

După cuvântul de deschidere al directorului şcolii, prof. Daniela Ilincăi, în care a prezentat importanţa zilei de 24 ianuarie pentru Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”, primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, fost elev al unităţii, a precizat că va fi alături de şcoală şi de cadrele didactice ori de câte ori vor avea nevoie de sprijinul autorităţilor locale.

După cuvintele frumoase adresate de invitaţi, fostul director al şcolii, artistul plastic Gabrel Baban, a primit din partea conducerii unităţii de învăţământ o Diplomă de Excelenţă, moment urmat de un spectacol artistic din care nu au lipsit scenetele dedicate Unirii, cântecele patriotice şi dansurile populare.

La finalul manifestării, elevii şcolii, cadrele didactice şi reprezentanţii administraţiei locale au dansat Hora Unirii în curtea şcolii.

La manifestările de ieri au mai participat ing. Paul Buhlea, director general al direcţiei Administraţie şi Ordine Publică din Primăria municipiului Fălticeni, foşti directori ai şcolii şi foste cadre didactice ale şcolii, acum aflate la pensie, foşti şi actuali elevi şi părinţi ai acestora.

 

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864

Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe Strada Unirii. Şcoala a funcţionat în diferite case până în 1962, când autorităţile locale au oferit o clădire anume. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe Strada Sucevei, în care se mai află amenajate şi astăzi câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice desfăşurându-se în clădirea construită în anul 1981.

La Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-au îndeplinit rolul de dascăli o mulţime de oameni valoroşi, care au rămas definitiv în istoria şcolii, iar o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti au fost elevi ai acestei şcoli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Şcolii “Al.I. Cuza” Fălticeni, 171 de ani de existenţă.
 Vizualizări articol: 1711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ziua Şcolii “Al.I. Cuza” Fălticeni, 171 de ani de existenţă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei