Noul program de vizite aplicat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în urmă cu o săptămână, stârneşte deja suficient de multe controverse, conducerea unităţii susţinând că măsura impusă încurcă atât medicii şi asistenţii, cât şi personalul de îngrijire. Astfel că ceea ce oficialii de la Bucureşti au considerat a fi o măsură bună, la Spitalul Judeţean, şi nu numai, se dovedeşte a fi exact pe dos.
Pentru că aparţinătorilor li se permite să roiască şi câte jumătate de zi în unitate, saloanele şi coridoarele se aglomerează, iar disciplina şi decenţa se dovedesc a fi „rara avis” printre vizitatori.
Mai mult decât atât, programul de vizită se supune cu orele de contravizită, tratament şi masă. Potrivit dr. Doina Ganea, director medical în cadrul SJU, „vizitatorii se plimbă în spital exact ca pe bulevard, aglomeraţia fiind cuvântul de ordine. Abia când reuşisem să mai disciplinăm vizitatorii, această măsură vine să încurce activitatea angajaţilor spitalului. Noul program aduce mari dificultăţi în desfăşurarea actului medical. Când medicul de gardă efectuează contravizita pacienţilor, aparţinătorii sunt poftiţi în afara salonului. Ori nu toţi înţeleg această măsură şi nu toţi acceptă să se conformeze”. Aceasta a mai precizat că, pentru asigurarea securităţii sanitaro- epidemiologice, sunt numeroase proceduri pe care medicul nu le poate efectua în prezenţa vizitatorilor.
Reamintim că ordinul emis de Ministerul Sănătăţii la începutul acestei luni reglementează, printre altele, programul de vizită al rudelor care au bolnavi internaţi în spitale. Ordinul prevede că pacienţii internaţi pot fi vizitaţi de luni până vineri, în intervalul orar 15:00- 20:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10:00 şi 18:00. Înainte de aplicarea ordinului, programul de vizite la SJU era de două ore.
Personalul de îngrijire are mai mult de muncă
Programul care le permite vizitatorilor să petreacă aproape jumătate de zi în spital a mărit substanţial şi volumul de muncă al personalului de îngrijire din unitate, iar cheltuielile cu produsele de îngrijire au luat avânt. Infirmierele încearcă cu greu să menţină curăţenia în saloane şi pe coridoare, iar odată curăţate duşumelele, aceastea nu mai apucă să se usuce.
„Personalul de îngrijire este acelaşi, în timp ce munca pe care trebuie să o facă este mult mai intensă. Cu greu fac faţă sarcinilor. În plus, înregistrăm cheltuieli suplimentare pentru produsele de curăţenie, igienizare, dezinfectare şi pentru papucii de unică folosinţă”, a explicat dr. Doina Ganea.
Înainte de aplicarea ordinului, atât personalul de pază, cât şi angajaţii de la recepţie au fost instruiţi şi au luat la cunoştinţă de noile schimbări ce vor fi implemenenate în unitate.
Sporirea infecţiilor nozocomiale (intraspitaliceşti) este un alt motiv pentru care medicii privesc cu reticenţă schimbarea de program. Îmbrăcaţi în haine de stradă, aparţinătorii se aşează pe patul pacienţilor, neconformându-se indicaţiilor infirmierelor.
„Zilele trecute, la secţia de Neonatologie a intrat un bărbat agresiv verbal care cerea insistent să-şi vadă copilul. Nu l-am putut împiedica să intre în secţie pentru că programul îi permitea acest lucru. A fost irascibil, a provocat personalul medical. Astfel de cazuri se vor înmulţi”, a mai declarat Doina Ganea.
(24 ian 2013, 12:45:17