La aproape un an de zile după ce poliţia a confiscat BMW-ul X6 înmatriculat pe numele unui tânăr din satul Hancea, comuna Vereşti, pentru că autoturismul avea o serie de şasiu inexistentă, existând suspiciunea că ar fi furat, proprietarul acestuia, Cezar Stănescu (32 de ani) a reuşit zilele trecute, în instanţă, să-şi recupereze taxa de poluare plătită la înmatricularea maşinii.
Cezar Stănescu a obţinut recent, printr-o decizie rămasă definitivă şi irevocabilă, restituirea taxei de 16.552 de lei pe care a plătit-o la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava cu ocazia înmatriculării BMW-ului său, care din luna aprilie a anului trecut a fost indisponibilizat, sub sigiliu, în poligonul de la Mihoveni al Jandarmeriei Suceava.
Pe lângă cei 16.552 de lei, instanţa a decis şi plata de către Finanţe a dobânzii legale calculate din data de 8 octombrie 2011 (data înmatriculării BMW-ului X6) până la data la care sentinţa a rămas definitivă şi irevocabiă (21 ianuarie 2013).
Astfel, Cezar Stănescu mai are de încasat şi o dobândă de 3.125 de lei.
Cei aproximativ 20.000 de lei pe care tânărul îi are de luat de la stat sunt singura sa consolare, şansele ca maşina să-i mai fie restituită fiind destul de mici.
Şi-a cumpărat BMW-ul cu 42.800 de euro, l-a înmatriculat la RAR şi apoi i l-a confiscat poliţia
Cezar Stănescu susţine că a cumpărat legal maşina în aprilie 2011 de la un bărbat din Piatra Neamţ. cu suma de 42.800 de euro, vânzătorul declarând la notar că maşina nu a fost furată şi nici sechestrată.
La scurt timp, Cezar Stănescu şi-a înmatriculat maşina (SV-01-CEZ), trecând de verificările de la Registrul Auto Român (RAR).
BMW-ul X6 nu este singura maşină ridicată din curtea lui Cezar Stănescu. În aprilie 2012, mascaţii poliţiei şi ofiţeri de la Investigaţii Criminale au făcut mai multe percheziţii, printre care şi acasă la Cezar Stănescu, de unde au ridicat, pe lângă maşina acestuia, şi alte două BMW-uri, unul înmatriculat în Bulgaria, celălalt pe numele mamei tânărului (Elena Stănescu), autoturisme despre care există indicii certe că ar fi fost furate din străinătate.
La acea vreme au fost făcute percheziţii şi la un om de afaceri din Dumbrăveni, Mihăiţă Musteaţă (38 de ani), de la care s-au ridicat alte două maşini suspecte, un BMW X 6 şi un Volvo V60.
Anchetatorii au ridicat şi un Mercedes C220, respectiv un Mercedes C 320, despre care susţin că ar fi fost vândute de Cezar Stănescu unui bărbat din Rădăuţi şi unuia din Botoşani.
În total, au fost puse sub sigiliu şapte maşini, a căror valoare, susţin anchetatorii, depăşeşte 250.000 de euro.
Pe lista suspecţilor, pe lângă Cezar Stănescu şi Mihăiţă Musteaţă, erau şi un anume Neculai Pavăl (44 de ani), din oraşul Gura Humorului, şi un tânăr din Dumbrăveni, Cristian Pamparău (26 de ani).
Singurul care a ajuns după gratii a fost Cezar Stănescu, care a stat arestat preventiv 30 de zile.
Tânărul din Hancea-Vereşti susţine că este nevinovat şi că a ajuns să fie implicat în toată această poveste din cauza lui Mihăiţă Musteaţă, cel care, explică Cezar Stănescu, l-ar fi rugat să-i găsească cumpărători pentru maşinile respective, spunându-i că totul este în regulă şi că autoturismele pot fi înmatriculate.
Cercetările sunt continuate de ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Surse judiciare ne-au mărturisit că ancheta a scos la iveală o reţea întreagă de traficanţi cu maşini de lux furate şi că, în câteva luni, dosarul va ajunge în instanţă.
Rămâne de văzut cine va fi pe lista inculpaţilor şi ce acuzaţii vor reţine procurorii pentru fiecare dintre suspecţi.
(24 ian 2013, 13:56:50