Sucevenii ar putea fi obligaţi să plătească taxele şi impozitele locale la o valoare cu 16,05% mai mare, chiar dacă aleşii locali au decis menţinerea acestora la acelaşi nivel ca în 2012. La baza acestei schimbări totale ar putea fi un proiect de Ordonanţă de Guvern care modifică Codul Fiscal şi impune condiţii drastice autorităţilor locale care doresc să menţină taxele şi impozitele locale la nivelul de anul trecut, fără să le majoreze.
Conform acestuia, prevederea aprobată de Guvern la începutul acestui an, conform căreia autorităţile locale pot reduce taxele prevăzute în hotărârea de indexare aprobată de Guvern anul trecut, este aplicabilă numai de către autoritaţile locale care îndeplinesc cumulativ două condiţii: nu au înregistrate arierate la 31 decembrie 2012 şi nu afectează veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor până la nivelurile din 2012. Arieratele reprezintă plăţi restante, cu o vechime mai mare de 90 de zile.
Mai mult, în acest act, Guvernul stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să calculeze taxele şi impozitele conform Hotărârii de Guvern de anul trecut, privind indexarea bazei de calcul a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, adică cu rata inflației pe ultimii trei ani.
În prezent, locuitorii municipiului Suceava plătesc taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel ca în 2012, în baza unei decizii a Consiliului Local, care s-a întrunit în data de 12 ianuarie, adică la scurt timp după apariţia Ordonanței de Guvern 1/2013, care dă autorităților locale libertate de decizie în a aplica majorarea taxelor și impozitelor locale cu 16,05%, conform Codului Fiscal, sau a le menține la nivelul anului 2012.
Lungu: „Unde-i lege nu-i tocmeală”
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că aprobarea noii Ordonanţe de Guvern ar duce automat la o nouă şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care să fie schimbate condiţiile de încasare a taxelor şi impozitelor locale:
„În prezent, Primăria Suceava are arierate de 20 de miliarde de lei vechi. Nu este o sumă mare, reprezintă 0,82% din bugetul local, dar aceste datorii nu pot fi plătite până când nu avem la dispoziţie sumele necesare. Cert este că nu am îndeplini cumulativ cele două condiţii prevăzute în Ordonanţa de Guvern ce urmează a fi adoptată. Nu am menţinut taxele la acelaşi nivel în ideea că nu avem nevoie de bani la buget, ci pentru a nu împovăra populaţia. Dacă ni se cere să le mărim, asta vom face. Unde-i lege nu-i tocmeală”.
Practic, asta ar însemna o întoarcere de 180 de grade a situaţiei impozitelor şi taxelor locale, despre care la început de an s-a anunţat că vor fi majorate, au fost apoi menţinute la nivelul anului trecut printr-o decizie de Consiliu Local, pentru ca acum să se ajungă iar la majorarea lor cu 16,05%.
Sucevenii care au plătit deja taxele, chemaţi să dea diferenţa de bani
O nouă decizie privind nivelul taxelor şi impozitelor locale va duce la apariţia unor situaţii absurde, în care sucevenii care şi-au achitat deja taxele şi impozitele vor trebui să meargă să plătească diferenţa de bani.
Conform aceluiaşi proiect de Ordonanţă de Guvern, persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată.
Primarul Ion Lungu spune că această măsură va duce la crearea unor situaţii delicate, în care persoane care ştiau că şi-au achitat toate obligaţiile la bugetul local se vor trezi că au încă datorii.
(23 ian 2013, 21:07:34