Arestat preventiv în luna aprilie a anului trecut, sub acuzaţia că ar face parte dintr-o reţea de hoţi de maşini de lux, un tânăr din satul Hancea, comuna Vereşti, Cezar Stănescu (32 de ani), susţine că este nevinovat şi cere 1.000 de euro pentru fiecare zi petrecută în spatele gratiilor.
Banii nu îi cere de la autorităţile care l-au încătuşat, ci de la un alt suspect în acest dosar, Mihăiţă Musteaţă (38 de ani), un om de afaceri din comuna Dumbrăveni, cel din cauza căruia, susţine tânărul din Hancea, a ajuns să fie implicat în toată această poveste. „Nevinovat”, subliniază Cezar Stănescu.
Patru suspecţi şi şapte maşini de 250.000 de euro
În aprilie 2012, Cezar Stănescu a fost arestat preventiv o lună de zile, fiind acuzat că ar fi înşelat doi bărbaţi, unul din Rădăuţi, celălalt din Botoşani, cărora le-a vândut, în decembrie 2011 şi martie 2012, două autoturisme furate, un Mercedes C220, respectiv un Mercedes C 320, contra sumelor de 40.000 de lei, respectiv 15.000 de euro.
La vremea respectivă, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au fost ridicate şapte autoturisme de lux, estimate la circa 250.000 de euro, iar pe lista suspecţilor, pe lângă Cezar Stănescu, se afla şi Mihăiţă Musteaţă, precum şi Cristian Pamparău (26 de ani), din Dumbrăveni, şi un anume Neculai Pavăl (44 de ani), din oraşul Gura Humorului.
La percheziţiile de atunci, oamenii legii au găsit acasă la Stănescu trei maşini, un BMW X5, un BMW seria 5 şi un BMW X6, şi alte două, un BMW X 6 şi un Volvo V60, la domiciliul lui Musteaţă, autoturisme despre care există suspiciunea că ar fi fost furate de pe teritoriul unor state europene.
„Cum de a trecut maşina la RAR, dacă era furată?”
Dintre maşinile găsite la Hancea, la familia Stănescu, două erau înmatriculate provizoriu pe numele mamei lui Cezar Stănescu (Elena Stănescu), respectiv cumnatei acestuia (Păpuşa Stănescu), iar cea de-a treia, BMW X6, era înmatriculată pe numele tânărului de 32 de ani.
Cezar Stănescu a cumpărat BMW-ul X6 în aprilie 2011 de la un bărbat din Piatra Neamţ cu suma de 42.800 de euro, vânzătorul declarând la notar că maşina nu a fost furată şi nici sechestrată.
La scurt timp, Cezar Stănescu şi-a înmatriculat maşina (SV-01-CEZ), trecând de verificările de la Registrul Auto Român (RAR).
„Sunt multe întrebări fără răspuns în acest dosar. În primul rând, cum de a trecut maşina la RAR, dacă era furată? Eu am fost un cumpărător de bună credinţă, ce vină am eu? Apoi, de ce am fost doar eu arestat preventiv, iar restul lăsaţi în libertate?”, se întreabă tânărul, decis să scoată la iveală adevărul.
Cezar Stănescu declarară că a fost manipulat şi implicat în acest caz chiar de către cel pe care îl credea un prieten foarte apropiat, Mihăiţă Musteaţă.
Acesta, spune tânărul, l-a rugat să-i găsească cumpărători pentru trei maşini, două Mercedes şi un BMW, ale căror proprietari le-au luat în leasing şi din cauza problemelor financiare vroiau să le vândă, pentru a-şi plăti datoriile.
„Musteaţă Mihai mi-a garantat că toate autoturismele sunt în regulă din toate punctele de vedere. Din acest motiv, când am identificat potenţiali cumpărători, eram deplin convins că autoturismele menţionate mai sus au toate actele în regulă şi pot fi înmatriculate după cum mi-a spus Musteaţă Mihăiţă. Când am fost arestat mi-am dat seama că am fost minţit de către Musteaţă. Acesta mi-a sugerat anterior prezentării mele la poliţie să nu declar nimic despre el. L-am ascultat, aspect care m-a pus în ipostaza să execut un mandat de 30 de zile. Nu am ştiut că seriile maşinilor sunt false. Dacă aş fi avut cunoştinţă de aceasta aş fi sesizat poliţia să se ocupe de problemă. Eu nu am antecedente penale şi nu mă ocup cu înşelarea oamenilor. Am fost educat în spiritul religiei protestante ca să nu înşel pe nimeni şi să nu fac nici un rău nimănui”, scrie Cezar Stănescu în plângerea înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva lui Mihaiţă Musteaţă.
Susţin că au fost înşelaţi de cel pe care îl considerau „prieten de familie şi o persoană de încredere”
Tânărul din Hancea susţine că, pentru a ieşi din arest, a fost nevoit să se împrumute cu bani şi să le plătească cumpărătorilor înșelați prejudiciul. „Tot eu am plătit, deşi eu nu am văzut nici un leu din vânzarea acelor maşini. Toţi banii au fost luaţi de Musteaţă”, completează tânărul.
De altfel, cei doi bărbaţi care au plătit bani grei pentru maşinile cu serii falsificare au declarat, ulterior, că îşi retrag plângerile şi orice pretenţie faţă de Cezar Stănescu.
Plângere la Parchet împotriva lui Mihăiţă Musteaţă au făcut şi Elena Stănescu şi Păpuşa Stănescu, mama, respectiv cumnata lui Cezar Stănescu.
Acestea susţin că la rândul lor au fost păcălite de afaceristul din Dumbrăveni.
Păpuşa Stănescu susţine că Mihăiţă Musteaţă i-a vândut un Mercedes Benz, model C220 CDI, an fabricaţie 2012, cu suma de 80.000 de lei, spunându-i că maşina este în regulă şi poate fi înmatriculată.
Femeia explică că i-a dat un avans de 40.000 de lei, a scos numere roşii, însă din cauza unor probleme financiare nu a mai putut plăti diferenţa, motiv pentru care s-a gândit să vândă maşina, pentru a-şi recupera banii, şi i-a cerut cumnatului ei să-i găsească un cumpărător.
Cumpărătorul şi-a dat seama că maşina e în neregulă după ce a făcut verificări la reprezentanţa Mercedes-Benz şi a descoperit că seria de şasiu nu există în baza de date Daimler, iar seria de caroserie nu a fost fabricată.
Elena Stănescu declară în plângerea făcută la Parchet că Mihăiţă Musteaţă, pe care îl considera „prieten de familie şi o persoană de încredere”, a rugat-o să înmatriculeze provizoriu un BMW pe numele ei, fără să ştie că maşina ar fi furată.
„Arăt că maşina înmatriculată a fost folosită de numitul Mihăiţă Musteaţă şi soţia sa, iar cu o seară înainte de a fi ridicată de poliţie a fost adusă în curtea mea”, scrie în plângerea semnată de Elena Stănescu.
Dosarul maşinilor de lux furate este înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, iar procurorii vor stabili până la urmă cine şi cum se face vinovat.
Până la o sentinţă definitivă însă, toţi cei puşi sub acuzare se bucură de prezumția de nevinovăție.
(23 ian 2013, 11:12:06