Reprezentanţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au aprobat proiecţia bugetară pentru anul 2013, document ce evidenţiază o situaţie nu tocmai favorabilă pentru trei dintre facultăţile instituţiei academice. În funcţie de o serie de indicatori precum numărul de studenţi care optează în fiecare an pentru a-şi continua studiile în cadrul unei anumite facultăţi, obţinerea anumitor finanţări nerambursabile sau veniturile din taxe, fiecare facultate din cadrul USV are un randament financiar diferit.
Conform calculelor pentru anul 2013, şase din cele nouă facultăţi ale USV vor înregistra la finele anului calendaristic profituri frumuşele, asta în vreme ce pentru alte trei facultăţi USV soldurile prevăzute la sfârşitul lui 2013 sunt negative. Este vorba despre Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management. Cel mai însemnat deficit financiar se înregistrează la Facultatea de Inginerie Mecanică, soldul la final de an fiind estimat la -1.090.178 de lei.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, „facultăţile de inginerie nu stau chiar <pe roze>.E o realitate cu care se confruntă şi cele mai mari centre universitare ale ţării. La USV, excepţie face doar Facultatea de Inginerie Alimentară, unde numărul studenţilor admişi în vara anului trecut a fost foarte mare. Totodată, Facultatea de Inginerie Alimentară are o serie de programe de studii clasate în categoria A, acestea fiind mai bine finanţate. Cât priveşte Facultatea de Inginerie Mecanică, aceasta are programele de studiu incluse în categoria C, doar unul singur fiind în categoria B. Acest fapt a dus la o slabă finanţare a întregii facultăţi”. Acesta a subliniat că, în mandatul său, nu se pune problema desfiinţării acestei facultăţi. Pentru ameliorarea situaţiei financiare de la Facultatea de Inginerie Mecanică, reprezentanţii USV deja au dispus aplicarea unor măsuri de ajustare a cheltuielilor. Astfel, Consiliul de Administraţie al Universităţii a aprobat o hotărâre cu privire la suspendarea gradaţiilor de merit acordate cadrelor didactice, începând din această lună.
De cealaltă parte, producţia ştiinţifică care s-a diminuat în cazul facultăţilor de inginerie a fost un alt motiv invocat pentru situaţia financiară delicată pe care acestea o traversează.
Facultăţile vizate vor trebui să atragă mai mulţi studenţi
Reprezentanţii USV consideră că pentru atenuarea deficitelor financiare, facultăţile vizate vor trebui să adopte o strategie eficientă pentru atragerea mai multor studenţi.
De menţionat este faptul că, în ultimele sesiuni de admitere organizate la USV, programele de studiu ale Facultăţii de Inginerie Mecanică au reuşit să atragă cei mai puţini absolvenţi, numărul acestora nedepăşind cifra de şcolarizare aferentă locurilor subvenţionate de la bugetul de stat.
Cu un sold negativ de 116.871 de lei, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării se plasează pe locul al doilea în topul facultăţilor ce înregistrează pierderi financiare.
„Tinerii se îndreaptă spre facultăţi care să le garanteze un job imediat după absolvire. Nu ştiu în ce măsură meseria de profesor îi mai tentează pe studenţi ţinând cont că, la început, salariul lunar al unui dascăl e situat în jurul sumei de 800 de lei. Raţionamentul acesta a afectat numărul de absolvenţi care doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Litere”, a mai explicat Popa
Facultăţile cu solduri negative pot primi, cu acordul Senatului USV, subvenţii semestriale din Fondul de Susţinere şi Dezvoltare al USV, când soldurile negative depăşesc 10% din totalul veniturilor.
Faculatea de Inginerie Alimentară şi Silviculturasunt cele mai profitabile facultăţi
Pentru 2013, predicţiile sunt ceva mai fericite pentru câteva facultăţi ale USV. Cu un bilanţ rezonabil pentru anul în curs se prezintă Facultatea de Silvicultură, cu un sold de 215.366 de lei,dar şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, cu un profit de 186.887 de lei.
Cu toate acestea, cea mai rentabilă facultate a USV este de departe Ingineria Alimentară, cu un sold previzionat de peste un milion de lei.
Pentru proiecţia bugetară realizată de reprezentanţii USV, s-au luat în calcul numărul de studenţi la 1 octombrie 2012.