Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 15 (5222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O şansă

Săraci, abandonaţi, grav bolnavi, 600 de copii sunt crescuţi de „părinţi de profesie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt copii săraci, care ştiu cel mai bine care este preţul vieţii departe de cei care i-au născut şi apoi i-au abandonat. Sunt copii care nu au amintiri cu familiile lor, nu au fotografii care să-i aline în clipele de singurătate, sunt acele mici suflete ale căror trupuri lipsite de apărare au fost abandonate pe un pat de spital, prin vecini, pe străzi chiar, după ce părinţii lor şi-au dat seama că nu au cu ce să-i crească şi au dat bir cu fugiţii. Sunt copii şi mai năpăstuiţi, care, pe lângă sărăcie şi lipsa părinţilor, suferă şi de boli grave. O şansă pentru 626 de astfel de copilaşi din judeţ sunt cei 405 asistenţi maternali profesionişti, numiţi şi „părinţi de profesie”.

 

Trei asistenţi maternali au în plasament câte patru copii

La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Serviciului de Asistenţă Maternală, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, erau înscrişi peste o sută de copii cu certificat de încadrare în grad de handicap, copii care au fost daţi în plasament asistenţilor maternali.

Din cei 405 „părinţi... cu carte de muncă”, oameni care, după ce au urmat nişte cursuri, au fost angajaţi de Protecţia Copilului şi plătiţi de Consiliul Judeţean Suceava, 216 au în plasament câte un copil, 170 de asistenţi maternali au în plasament câte doi copii, 16 asistenţi maternali au câte trei copii în plasament, iar trei asistenţi maternali au în plasament câte patru copii. 

 

24 de asistenţi maternali şi-au încheiat activitatea „de părinte”

Pe parcursul anului trecut, 24 de asistenţi maternali şi-au încheiat activitatea „de părinte”. Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, 

ne-a spus că „un asistent maternal a decedat, trei s-au pensionat, patru şi-au dat demisia, şapte persoane nu au mai solicitat reatestare, nouă persoane şi-au pierdut atestatul de asistent maternal din motive neimputabile lor, deoarece, din punct de vedere medical, nu mai erau compatibile să desfăşoare această activitate, iar unei persoane i s-a retras atestatul pe motiv că nu îşi făcea corespunzător datoria”.

 

79 de copii, daţi în plasament, doar anul trecut

Pentru 79 de copii s-a dispus, anul trecut, măsura de plasamentu la un asistent maternal. Unii dintre ei au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Şefa Protecţiei Copilului Suceava ne-a spus că, de multe ori, părinţii plecaţi din ţară le promit copiilor, dar şi celor în grija cărora au fost lăsaţi, bunici, mătuşi, vecini, că vor trimite, lunar, bani pentru întreţinere. Din păcate, se întâmplă ca cei de-acasă să nu primească nici măcar un telefon luni de zile, nicidecum bani. În ceste condiţii, cam singura soluţie este ca minorii să fie daţi la stat, în ciuda faptului că despărţirea dintre nepoţi şi bunici este una dureroasă, care poate lăsa urme adânci în sufletele celor implicaţi. Este şi cazul unei fetiţe de 6 ani, care, la solicitarea bunicii, a fost dată în plasament unui asistent maternal profesionist. Bunica a motivat că ea este bolnavă şi nu are bani să-şi crească nepoţica, să-i asigure un trai decent.

 

Cursurile pentru „părinţi de profesie”, suspendate de patru ani

Tot anul trecut, 54 de copii au plecat din familiile asistenţilor maternali. Unii dintre ei au fost reintegraţi în familia naturală, alţii au fost adoptaţi sau, fiind mai mari, au fost transferaţi în apartamente sau căsuţe de tip familial. Au fost şi câteva cazuri în care tinerii au cerut ieşirea din sistemul de protecţie. Localităţile cu cel mai mare număr de asistenţi maternali rămân, în continuare, Fălticeni, Dolhasca, Bogăneşti şi Baia.

Şefa Protecţiei Copilului Suceava ne-a spus că ultimele cursuri de formare pentru asistenţi maternali s-au organizat în luna septembrie 2009. „Ulterior, datorită prevederilor OUG 34/2009, care au limitat angajările în sectorul bugetar, nu s-au mai organizat cursuri pentru formare de asistenţi maternali. Cea mai tânără asistentă maternală are 27 de ani. Ea a urmat cursurile de formare în 2009 şi are în plasament o fetiţă. Tânăra a mai avut un copil în plasament, care în acest an a plecat în adopţie. Decana de vârstă a asistentelor maternale profesioniste este o doamnă în vârstă de 65 de ani, atestată ca asistent maternal în anul 2002 şi care are o activitate foarte bună. Ea are în plasament doi copii, ambii elevi”, a completat Margareta Isăilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săraci, abandonaţi, grav bolnavi, 600 de copii sunt crescuţi de „părinţi de profesie”.
 Vizualizări articol: 1190 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Săraci, abandonaţi, grav bolnavi, 600 de copii sunt crescuţi de „părinţi de profesie”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei