Peste 22.000 de familii din municipiul Suceava, racordate la sistemul centralizat de încălzire, află zilele acestea cât au de plătit pentru căldura de care au beneficiat în luna decembrie.
Gerul din acea perioadă, când multe nopţi la rând termometrele au indicat temperaturi de – 15 grade Celsius sau chiar – 20 de grade Celsius, şi-a pus amprenta asupra costurilor de încălzire, ducând la creşterea valorii facturilor cu aproape 20%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dacă în decembrie 2011 media temperaturilor exterioare a fost de + 1 grad Celsius, în luna decembrie 2012 media temperaturilor exterioare a fost de – 4 grade Celsius, ceea ce a dus la creşterea consumului de energie termică de la 0,075 gigacalorii/metrul pătrat de suprafaţă radiantă la 0,09 gigacalorii /metrul pătrat de suprafaţă radiantă, după cum a precizat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
În aceste condiţii, pornind de la consumul de gigacalorii înregistrat la nivelul municipiului Suceava în luna decembrie, costul mediu de încălzire a unei locuinţe cu o singură cameră (garsonieră) a crescut de la 84 de lei în decembrie 2011 la 100 de lei în decembrie 2012.
La două camere, costul mediu de încălzire a crescut de la 140 de lei în decembrie 2011 la 167 de lei în decembrie 2012.
La trei camere, costul mediu de asigurare a încălzirii locuinţei a crescut de la 180 de lei în decembrie 2011 la 217 lei în decembrie 2012.
Cea mai mare creştere a costurilor de încălzire se resimt la proprietarii apartamentelor cu patru camere, unde în decembrie 2011 factura medie a fost de 240 de lei, iar în decembrie 2012 a ajuns la 284 de lei.
Facturi de 7 lei în cea mai geroasă lună din această iarnă
Nici de această dată nu lipsesc anomaliile înregistrate în facturarea încălzirii locuinţelor. De exemplu, deşi costul mediu de încălzire a unui apartament de două camere a fost calculat la 167 de lei, nu puţine sunt apartamentele care apar pe listele de plată ale asociaţiilor de proprietari cu costuri incredibile, de 7 – 8 lei, sau, în limite mai acceptabile, cu 50 – 60 de lei. Acest lucru poate fi constatat la apartamentele în care caloriferele sunt dotate cu repartitoare şi care, teoretic, nu au fost deloc deschise, deşi temperaturile din timpul nopţii au fost extrem de scăzute. La polul opus se află apartamente necontorizate, la care factura de încălzire a depăşit 260 de lei, adică cu mult peste media calculată la nivel de oraş.
Povestea se repetă şi la locuinţele cu trei sau patru camere, fiind cazuri în care, pe listele de plată, proprietarii unui apartament cu patru camere figurează cu o datorie de 8 lei, în vreme ce la alţii facturile au ajuns la 340 de lei.