Vineri, 18 ianuarie, a fost inaugurat Centrul de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din Suceava, proiect realizat în parteneriat public privat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” (SJU), cu sprijinul Consiliului Judeţean. Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life vine în sprijinul pacienţilor suceveni şi al celor din zonele limitrofe cu un program de gardă 24 de ore din 24.
Cu o investiţie de peste 1 milion de euro, Centrul medical Med New Life Bucureşti aduce la Suceava două angiografe Siemens AG Axiom Artis şi Siemens AG Coroskop, unul pentru proceduri de radiologie, iar celălalt în exclusivitate pentru cardiologie intervenţională. Amplasarea centrului la acelaşi etaj cu Unitatea de Primire a Urgenţelor îi ajută pe medici să intervină rapid în cazul pacienţilor cu infarct acut.
La festivitatea de inaugurare a laboratorului au luat parte personalităţi importante ale lumii medicale, precum dr. Oren Iancovici, managerul şi proprietarul clinicii Med New Life, prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” Iaşi, dr. Bogdan Popa, medic primar radiolog, şeful Secţiei de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, preşedintele Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, dr. Lucian Zarma, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” Bucureşti. Festivitatea de inaugurare a fost marcată şi de prezenţa unor reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, respectiv Florin Sinescu, prefectul judeţului, Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Lăcrămioara Loghin, administrator public al judeţului, şi Ion Lungu, edilul municipiului Suceava.
Dr. Oren Iancovici, managerul şi proprietarul Clinicii Med New Life, a mulţumit echipei manageriale a SJU Suceava pentru sprijinul acordat, dar şi autorităţilor locale şi judeţene care au susţinut această investiţie. „Sper ca lumea să înţeleagă că este nevoie ca spitalele de stat să colaboreze cu clinicile. Trebuie să facem secţii private în cadrul spitalelor de stat, iar cazurile de urgenţă să fie decontate de primării sau de consiliile judeţene. Astfel putem salva vieţi”, a mai completat acesta.
130 de cazuri tratate în decurs de trei luni
La rândul său, managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu,a declarat că ideea de a înfiinţa un astfel de centru îi aparţine medicului Mihai Creţeanu, şeful Secţiei de Cardiologie, care a convins conducerea unităţii că în Suceava este nevoie de o astfel de investiţie, iniţiativa acestuia fiind susţinută de dr. Gheorghe Iana, medic primar radiolog, preşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România.
Vasile Rîmbu a explicat: „În luna octombrie 2012, Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională a devenit funcţional, iar în cele trei luni de desfăşurare a activităţii au fost tratate 130 de cazuri, din care 82 au fost tratate în regim de urgenţă (infarcte acute). Pacienţii cu afecţiuni ce necesită tratament în regim de urgenţă beneficiază de gratuitate, costurile intervenţiilor fiind decontate de Spitalul Judeţean Suceava, iar pacienţii suferind de boli cronice pot beneficia de servicii medicale contra cost”. Printre cei care s-au adresat laboratorului din cadrul SJU s-au numărat pacienţi din oraşele Câmpulung, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei, Botoşani, Dorohoi, Fălticeni, Rădăuţi.
De cealaltă parte, atât prefectul judeţului, Florin Sinescu, cât şi edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini investiţia, acesta din urmă declarând că este interesat de un parteneriat între primărie şi centrul nou inaugurat.
Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, a apreciat că dintr-un astfel de parteneriat public-privat are de câştigat toată lumea: pacienţii, medicii, spitalul şi compania investitoare. „Inaugurarea unui astfel de centru este un fapt îmbucurător. Nouă, medicilor de la Iaşi, ne va uşura munca, dat fiind faptul că Institutul de Boli Cardiovasculare de acolo este supraaglomerat. Numai anul trecut în laboratoarele noastre de cardiologie intervenţională s-au realizat circa 5.000 de intervenţii”, a mai declarat Tinică.
Pacient: „Medicii mi-au luat durerea cu mâna”
În vârstă de 69 de ani, Gheorghe Iacob a beneficiat de serviciile clinicii la finele anului trecut, intervenţia salvându-i viaţa.
„În data de 3 noiembrie am venit la acest centru după un infarct miocardic. Dacă nu ar fi fost acest loc, ar fi trebuit să merg la Iaşi şi nu se ştie dacă aş fi ajuns până acolo, am fost norocos. După operaţie a fost ca şi cum medicii mi-ar fi luat durerea cu mâna. Am fost foarte mulţumit şi nici nu mi-am dat seama când s-a făcut operaţia”, a declarat Gheorghe Iacob.
Datorită dotărilor moderne, tehnicile operatorii sunt minim invazive şi au numeroase avantaje pentru pacienţi: procedura este rapidă, cu disconfort minim, durata de spitalizare şi cea de recuperare sunt scurte, iar activitatea curentă poate fi reluată rapid după tratament. Intervenţia se efectuează cu anestezie locală, iar durerea postoperatorie este redusă.
Centrul a pornit cu o echipă redutabilă de specialişti, astfel că au fost relocaţi de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi dr. Roberto Haret, cardiolog intervenţionist, iar de la Spitalul Universitar Bucureşti, dr. Mihai Creţeanu Jr., radiolog intervenţionist. Acestora li s-au alăturat patru asistenţi medicali cu experienţă în blocul operator.
(19 ian 2013, 11:21:08
Dintr-o poveste povestită fără tâlc , doar spasme
Cu paşi de melc , deşi ingénuă
Viaţa are particularităţi .. din basme
Totul , totul e despre caimac
Cine-l ia (anecdotic ) sau cine-l are .. din prostie
Procesul de abrutizare te lasă buimac
Căci viaţa are particularităţi .. de amnistie
Limpezimea de deasupra genocidului
Te clarifică a şti că nu e a şti cum , altfel
Precum pasărea ce-i liniştită sub bolta cerului
Şi viaţa are particularităţi .. la fel
Strategia şi voinţa existenţei
Te-aruncă-n reculul amintirilor , deseori
Şi , tăvălit , adesea, prin “visteriile” dragostei
Viaţa-şi arată particularitatea .. de mii de ori
Na(ra)ţiunea te sucombă .. (involuntar )
Surâsul zorilor îţi poate părea (şi) rânjet
Agitproapa numită Viaţă te şi poate-ncurca (e drept,rar )
Dar viaţa, faptic, are particularitate … de magnet
Da. Uneori e şi un mic supozitor
Uneori e o budană ce miroase ca o unitate militară
Uneori , în filmul ei , ai ghinion de cascador
Căci (da) .. viaţa are şi particularitate amară