Sucevenii care au dosare aprobate pentru subvenţii la căldură sunt în număr mult mai mic decât beneficiarii din iarna trecută. Este vorba de numărul total de beneficiari, subvenţiile pentru încălzirea locuinţei fiind de trei tipuri: pentru cei racordaţi la sistemul centralizat, pentru cei care se încălzesc cu lemne şi pentru posesorii de centrale pe gaz metan.
Conform datelor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, la subvenţia pentru încălzirea locuinţei pe lemne au fost aprobate 25.742 de dosare, faţă de nu mai puţin de 38.072 iarna trecută. Aşadar, cu aproximativ 13.000 mai puţini beneficiari.
Mai puţine sunt şi subvenţiile pentru cei racordaţi la sistemul centralizat (cei mai mulţi beneficiari sunt din municipiul Suceava). Au fost aprobate pentru această iarnă 6.505 dosare, faţă de aproape 8.000 iarna trecută.
Situaţia este diferită doar la a treia categoria de subvenţie, cea pentru persoanele care au centrale pe gaz metan. La debutul actualului sezon rece au fost aprobate 2.929 de dosare, faţă de doar 1.813 în iarna trecută. Această creştere este explicată de orientarea multor suceveni către sisteme de încălzire proprii pe bază de gaz metan.
Per total, la cele trei tipuri de subvenţii, scăderea numărului de dosare este mare, fiind cu peste 13.000 mai puţini benefiiciari.
Faptul că mulţi suceveni nu s-au mai încadrat în limitele impuse de lege se leagă într-o măsură importantă de restricţiile impuse prin lege, referitoare la bunurile deţinuite de beneficiari şi economiile acestora.
Conform legii, nu beneficiază de ajutorul financiar familiile sau peroanele singure care posedă clădiri sau alte spaţii locative în afară de locuinţa de domiciliu sau autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 de metri cubi.
De asemenea, o altă prevedere care a triat numărul de beneficiari stipulează că nu pot fi acordate subvenţii celor care deţin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, precum şi celor care au împrejurul locuinţei terenuri intravilane care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 de metri pătraţi în zona rurală.
O altă restricţie impusă de legiuitori este deţinerea a peste două hectare de teren extravilan sau a peste trei bovine, cinci porcine, 20 ovine ori 15 familii de albine.