Un bărbat din comuna Frătăuţii Noi, dat în urmărire internațională de aproape doi ani la solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, a fost arestat în Anglia şi extrădat zilele trecute în România, informează Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Respectivul se numeşte Ştefan Dorin Bechian, zis „Trancan”, are 36 de ani, şi este acuzat că a exploatat prin muncă în Anglia mai multe persoane din judeţele Suceava şi Botoşani pe care le-a obligat să spele maşini în parcările unor supermaketuri din zona Londrei, pe salarii de mizerie.
Pe numele lui Ştefan Dorin Bechian a fost emis pe data de 2 martie 2011 un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, bărbatul fiind cercetatpentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
„Începând cu luna septembrie 2008 şi până în luna iulie 2009, împreună cu alţi inculpaţi, a pus bazele şi a constituit un grup infracţional organizat, acţionând împreună şi în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, pentru obţinerea în mod direct de beneficii financiare”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.
La o zi după emiterea mandatului, „Trancan” a fost dat în urmărire internaţională.
Potrivit poliţiei, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut Bechian a fost depistat şi arestat pe teritoriul Angliei.
„Suspectul a fost extrădat din Marea Britanie la 16 ianuarie 2013, orele 20.05, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti – Otopeni, fiind preluat de poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Suceava, escortat şi prezentat Curţii de Apel Suceava, care a confirmat mandatul de arestare preventivă”, se precizează în comunicatul remis ieri de Biroul de Presă al IPJ Suceava.
„Angajații” dormeau câte 9-10 în cameră, munceau de dimineaţa până seară şi mâncau o dată-n zi
Ştefan Dorin Bechian este acuzat că împreună cu soţia sa şi alte persoane au închiriat mai multe spălătorii auto în oraşele Stroud, Tetbury, Gloucester şi Bishop’s Cleeve, spălătorii la care, susţin anchetatorii, ar fi fost exploataţi zeci de români.
Victimele, susţin procurorii DIICOT Suceava, erau ademenite cu promisiuni de salarii de 1.000 de euro, transport, cazare şi masă asigurate, iar apoi erau obligate să doarmă nouă-zece în cameră, pe jos, să muncească şapte zile din şapte, cu masa doar o dată-n zi, primind nici jumătate din banii promişi şi fiind pedepsite chiar şi când îşi cumpărau o pereche nouă de ciorapi.
Munca efectivă începea la ora 8:00 şi se termina în jurul orei 19:00. Singura excepţie era duminica, când programul era redus până la ora 16:00.
Toată activitatea, au stabilit anchetatorii, se efectua sub supravegherea strictă a câte unui „şef de echipă” –supraveghetor, care întocmea tabele cu autovehiculele spălate de fiecare lucrător şi cu sumele încasate, pe care la sfârşitul zilei le preda lui Ştefan Dorin Bechian.
Procurorii DIICOT susţin că soţii Bechian exercitau o presiune constantă asupra părţilor vătămate, impunându-se autoritar prin ameninţări şi violenţe. Nu o dată, unii dintre muncitori au fost agresaţi fizic.
„Trancan” le spunea mereu muncitorilor că are relaţii cu lumea interlopă din România şi că ar putea face oricând apel la „cunoştinţele” sale, care l-ar ajuta necondiţionat.
Cinci persoane condamnate deja în dosarul afacerilor cu „sclavi”
În dosarul afacerilor ilegale ale familiei Bechian au fost condamnate de Tribunalul Suceava, în septembrie 2012, cinci persoane.
Soluţia care nu este definitivă îi priveşte pe Corneliu Bechian, zis „Gicu”, de 22 de ani, Virgil Marcu, fost „Râpă”, zis „Gigel”, ambii din Frătăuţii Noi, Riciard Timofte, de 42 de ani, din oraşul botoşănean Darabani, şi Ciprian Cătălin Huzdup, zis "Buzatu", de 24 de ani, respectiv Todiriţă Viorel Huzdup, zis "Vicenţiu", de 25 de ani, ultimii doi din comuna ieşeană Ţigănaşi. Corneliu Bechian, Virgil Marcu, Ciprian Cătălin Huzdup şi Todiriţă Viorel Huzdup au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce Riciard Timofte a fost condamnat la cinci ani şi şase luni cu executare.
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, patronii afacerii cu “sclavi”, Elena şi Ştefan Dorin Bechian sunt cercetaţi într-un alt dosar, procurorii DIICOT dispunând disjungerea cercetărilor faţă de cei doi, precum şi faţă de alţi indivizi, Ştefan Ovidiu Pleşca, de 30 de ani, Elena Pleşca, în vârstă de 27 de ani, ambii din Frătăuţii Noi, Adrian Bobi Covaci, în vârstă de 35 de ani, din municipiul Rădăuţi, şi Constantin Mihai, în vârstă de 43 de ani, din Bucecea.
Între 150 şi 400 de euro, pentru ca victimele să-şi schimbe declaraţiile
Anchetatorii susţin că după ce Trancan a aflat că au intrat pe fir ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, a contactat, în mod repetat, atât direct, telefonic, cât şi prin interpuşi, părţile vătămate, încercând să le determine, prin oferirea de bani, să-şi schimbe declaraţiile date în faţa organelor judiciare. Pentru acest lucru Bechian ar fi oferit între 150 şi 400 de euro. În total, anchetatorii au identificat 11 victime, care au depus mărturie şi în faţa judecătorilor.
Dat în urmărire internaţională, trimitea e-mail-uri redacţiei Monitorului
Dat în urmărire internaţională, în 2011, Ştefan Dorin Bechian a trimis mai multe email-uri redacţiei Monitorului de Suceava, prin care îşi susţinea nevinovăţia.
Bechian explică că pentru acelaşi acuzaţii a fost reţinut de poliţiştii englezi în ianuarie 2009, împreună cu soţia, fiind audiaţi şi muncitorii care locuiau în aceeaşi casă cu suceveanul: „În urma anchetei efectuate de către organele de politie engleză nu ne-au găsit vinovaţi pe mine şi soţia mea, nu au găsit victime, oameni sechestraţi, înfometaţi, sclavi şi nu au găsit persoane locuind în condiţii de mizerie şi inumane”.
Ofiţerii BCCO Suceava explică însă de ce autorităţile engleze nu l-au putut pune sub acuzare pe „Tarcan”
Înainte de a fi săltat de poliţiştii englezi, Bechian, susţin anchetatorii, observând lipsa unuia dintre muncitori şi bănuind că acesta se va duce la poliţie, i-a instruit, alături de „locotenenţii” săi, pe ceilalţi muncitori să declare că muncesc în condiţii bune, că primesc jumătate din banii pe care îi câştigă, că sunt mulţumiţi şi nu au existat probleme, ameninţându-i în caz contrar că nu vor primi nici un ban, iar familiile lor vor avea probleme în România.
Descinderile poliţiei au avut loc în acea seară, iar cu toţii, muncitori, supraveghetori, au fost duşi la secţie.
„În acele momente autorităţile engleze nu au cunoscut detaliile situaţiei şi nu au putut face o diferenţiere între victime şi supraveghetori, astfel încât au fost ridicaţi şi ţinuţi la comun cu toţii. În atare condiţii, persoanele exploatate s-au conformat indicaţiilor primite şi au dat în faţa autorităţilor engleze declarații favorabile lui Ştefan Dorin Bechian”, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava.
(18 ian 2013, 14:39:01