Cele aproape 200 de femei care lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost chemate, ieri dimineaţă, la sediul instituţiei, pentru a fi chestionate de către o o echipă trimisă de la Bucureşti cu privire la eventuale acte de hărţuire sexuală ori discriminare la locul de muncă.
Acţiunea se desfăşoară la nivel naţional, după scandalul sexual de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, acolo unde o tânără agent şi-a înjunghiat şeful, după ce, susţine femeia, acesta a violat-o în repetate rânduri şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale şi cu alte persoane cu funcţii din poliţie, dar şi din alte structuri.
În urma scandalului de la Olt, au ieşit la iveală şi alte cazuri de discriminări şi hărţuiri sexuale ale femeilor în uniformă din Poliţia Română.
Psihologi, sociologi şi reprezentanţi ai structurilor de resurse umane şi control intern au venit la Suceava şi vor să afle dacă s-au înregistrat astfel de situaţii şi la noi în judeţ.
„Vor avea loc discuţii cu femeile poliţist pe baza unui ghid de interviu elaborat de specialişti în problematica psihosociologiei”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu. Acesta mai precizat că „ghidul de interviu este structurat, în principal, pe dimensiuni ce vizează climatul relaţional perceput, avantaje şi dezavantaje ale statutului femeii în poliţie, tendinţe de discriminare şi hărţuire la locul de muncă”.
La nivelul IPJ Suceava îşi desfăşoară activitatea un număr total de 198 de femei.
Dintre acestea, 40 sunt ofiţeri de poliţie, 120 agenţi de poliţie şi 38 femei încadrate ca personal civil.
O poliţistă: „Mi se pare o prostie”
Mult trâmbițata chestionare a poliţistelor cu privire la posibile discriminări le-a nemulțumit pe unele dintre acestea.
„Dacă au fost unul, două cazuri în ţară, acum nu înseamnă că toate am trecut prin asemenea experiențe şi am promovat dezbrăcându-ne de uniformă ori suportând discriminări din partea colegilor. Dacă am fi pățit aşa, cu atât mai mult cu cât suntem polițiste, am fi ştiut unde şi cui să reclamăm aceste abuzuri. Mi se pare o prostie”, mărturisea ieri o tânără agentă.
Culmea, pe holurile IPJ Suceava am întâlnit, ieri, şi poliţişti nemulţumiţi. „De ce nu întreabă nimeni cât a cheltuit ministerul pentru a trimite o armată de psihologi, sociologi, în toată ţara, pentru aceste lucruri. E doar o acţiune de imagine, care, dacă chiar se dorea, se putea face discret, fără atâta tam-tam”, era revoltat şi un bărbat poliţist.
Echipa trimisă de la Bucureşti va sta la Suceava şi zilele următoare, până când va termina de vorbit cu fiecare poliţistă ori angajată a IPJ Suceava în parte.
(15 ian 2013, 12:12:33