Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin implementat de Ministerul Sănătăţii (MS) a debutat, la Suceava, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, programul propunându-şi scăderea numărului de decese cauzate de această afecţiune prin depistarea leziunilor în fază cât mai incipientă şi orientarea pacientelor către centrele de diagnostic şi tratament.
Potrivit dr. Doina Ganea Motan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, singura unitate medicală din judeţ implicată în acest program, „358 de femei s-au arătat interesate de program în ultimele două luni ale anului. În luna noiembrie, 138 de femei s-au testat gratuit, iar în luna decembrie alte 218 paciente au participat la acest program. Finanţarea pentru luna noiembrie a fost de 11.040 de lei, iar pentru decembrie a fost de 17.740 de lei.”
Conform dr. Ganea Motan, la testare sunt aşteptate sucevencele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală. Dacă ar apela la orice cabinet particular sucevean, femeile ar trebui să scoată din buzunar 70 de lei pentru examenul citologic Babeş-Papanicolaou.
Potrivit unor estimări efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, înainte de demararea programului, în judeţ erau eligibile pentru testare circa 250.000 de femei.
La nivelul judeţului, numărul femeilor depistate cu această afecţiune este îngrijorător. În 2010 au fost depistate 132 de noi cazuri, din care doar 30 în fază curabilă, iar în 2011 au fost depistate alte 74 de noi cazuri, 24 fiind în fază curabilă.