Cei mai tineri ruşi lipoveni, elevii din Rădăuţi care studiază limba rusă maternă la Şcoala Gimnazială Nr. 2, au prezentat vineri, pe 11 ianuarie, un spectacol cu obiceiurile şi tradiţiile etniei. Grupul artistic al Comunităţii Ruşilor Lipoveni (CRL) Rădăuţi „Bukovinskye Rozî”, în traducere „Trandafirii Bucovinei”, şi-a etalat superbele costume şi a încântat asistenţa cu vechi cântece şi dansuri populare pe care strămoşii le-au păstrat de atâta vreme.
Îndrumaţi în tainele culturii şi ale limbii materne de profesoara Alexandrina Coca, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Rădăuţi participă la olimpiade şi festivaluri, dar fac şi incursiuni în timp pentru a redescoperi comorile străvechi ale folclorului rusesc. Vasa Erastov, educatoare la Grădiniţa cu Program Normal „Luminiţa” Siret şi membru al Comunităţii Ruşilor Lipoveni Rădăuţi, ne-a spus: „Este minunat că cei tineri se mai simt atraşi de tradiţii, sunt fascinaţi de rădăcinile ce se trag din stepele îndepărtate, scormonesc prin lăzile de zestre ale străbunicilor, pentru a scoate la lumină o lume fabuloasă, dar care, din păcate, se estompează cu fiecare generaţie. Este de lăudat şi efortul cadrelor didactice care pun preţ pe multiculturalitate şi-i antrenează pe elevi să descopere că sunt diferiţi, dar egali în drepturi, numai respectând cultura celuilalt, te poţi îmbogăţi spiritual. Ca dovadă, evenimentul derulat de elevii ruşi lipoveni a fost apreciat şi aplaudat de părinţi, colegi, prieteni, vecini, profesori români şi lipoveni laolaltă”.
Ea ne-a explicat că, „deoarece în oraşul Siret sunt puţini etnici pentru a înfiinţa o comunitate, am aderat la cea din oraşul Rădăuţi”.
Educatoarea Vasa Erastov a completat că în judeţul Suceava există parohii care păstrează stilul vechi, „iar ruşii lipoveni aparţin de biserica de rit vechi. Totodată, au rămas şi la calendarul iulian, decalat cu două săptămâni faţă de cel gregorian. Aşa că noi, ruşii lipoveni, tocmai ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă, am trecut de Crăciun şi am intrat în Noul An. Plecaţi de peste 300 de ani în pribegie, mulţi lipoveni s-au stabilit şi în Bucovina. La Rădăuţi, o comunitate numeroasă de ruşi lipoveni sărbătoreşte Hramul Bisericii Sf. Vasile cel Mare, motiv înzecit de sărbătoare.”