Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Plopeni-Salcea a fost înşelat de un necunoscut care, la telefon, s-a dat drept ginerele său şi, după o metodă care a mai făcut victime, i-a spus că a comis un accident rutier.
Individul l-a dat apoi la telefon pe „avocatul” său, care i-a cerut 8.000 de lei pentru a-i scoate ginerele din belea. Înşelăciunea vine la câteva zile după ce o femeie din Broşteni a fost păcălită într-un mod asemănător.
„Tată, ajută-mă!”
Acum două zile, sâmbătă, în jurul orei 12.30, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată de Ilie R., din Plopeni-Salcea, care a relatat cum a fost înşelat de un bărbat care l-a contactat pe telefonul fix şi s-a dat drept ginerele său.
„Tată, ajută-mă!”, aşa a început convorbirea bărbatul de la celălalt capăt al firului, spunându-i „socrului” că a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni şi se află internat în spital, după care i-a spus că i-l dă la telefon pe un „domn avocat”. Acesta i-a comunicat bărbatului de 50 de ani că trebuie să trimită suma de 8.000 lei, pentru ca familia femeii accidentate pe trecerea de pietoni să nu depună plângere. Panicat, bărbatul nu a avut timp să analizeze foarte bine situaţia, astfel că a adunat banii din casă, s-a împrumutat şi prin vecini, şi a trimis 8.000 de lei prin Western Union pe numele unui aşa-zis Marius Constandache.
Ginerele „implicat în accident” dormea acasă după o noapte la serviciu
După ce a văzut că escrocheria a reuşit, ţeparul a plusat şi mai mult. L-a mai sunat o dată pe bărbatul de 50 de ani şi i-a mai cerut 8.000 de lei, „pentru mituirea poliţiei”.
Bărbatul i-a spus că nu mai are bani, iar ţeparul i-a cerut atunci mai multe cartele de telefon cu câte 25 de euro credit. Victima a început să realizeze că ceva nu este în regulă şi s-a deplasat la domiciliul ginerelui său. Acesta dormea acasă, după o noapte de serviciu ca şofer de taxi, şi bineînţeles că habar nu avea de nici un accident.
Acelaşimod de operare, prejudiciu mai mare
Marţea trecută, ofemeie în vârstă de 66 de ani din oraşul Broşteni a fost contactată telefonic de un individ care s-a dat drept fiul său şi i-a spus cu o voce stinsă că a avut un accident. Imediat, a intrat pe fir complicele, „avocatul” fiului, care i-a cerut femeii bani pentru a-i scăpa băiatul de puşcărie. Individul i-a mai spus femeii să nu-şi sune sub nici o formă fiul pe telefonul mobil deoarece se află la audieri.
Conform anchetei poliţiei „victima, fiind bolnavă, având probleme cardiace, l-a trimis pe celălalt fiu la o agenţie bancară din Broşteni, unde, în urma indicaţiilor primite de la presupusul avocat, a trimis suma de 5.101 lei, respectiv 3.200 lei”.
În ambele cazuri autorii nu au fost prinşi.
Este probabil ca înşelăciunile de acest gen să fie comise de indivizi din penitenciar, cu complici în libertate. Aşa cum s-a mai întâmplat de multe ori, indivizi condamnaţi la pedepse grele s-au specializat în aceste înşelăciuni prin telefon, bazându-se şi pe faptul că au de executat ani mulţi de detenţie, iar astfel de infracţiuni mărunte nu îi afectează prea mult.
(14 ian 2013, 11:09:50