Pentru prima dată în istoria Direcţiei Silvice Suceava, la o licitaţie de vânzare de masă lemnoasă nu a fost vândut nici măcar un metru cub de lemn. Acest lucru s-a întâmplat vineri, când erau scoşi la licitaţie aproape 30.000 de metri cubi de masă lemnoasă fasonată, la drum auto.
Numai că, spre surprinderea reprezentanţilor Direcţiei Silvice, la doar câteva minute de la începerea licitaţiei toţi cei 80 de agenţi economici care şi-au anunţat participarea au ieşit din sală, fără a cumpăra absolut nimic.
Înainte de asta, la solicitarea agenţilor economici prezenţi la licitaţie, reprezentantul ASFOR (Asociaţia Forestierilor din România), Ciprian Muscă, a exprimat nemulţumirile acestora vizavi de creşterea preţului masei lemnoase, în condiţiile în care preţul cherestelei este în scădere, carburanţii s-au scumpit, iar energia electrică, folosită la prelucrarea masei lemnoase, urmează să se scumpească cu 10%.
„Mesajul meu reprezintă punctul de vedere al membrilor ASFOR Suceava, în semn de dezaprobare a creşterilor repetate ale preţurilor masei lemnoase. Unele loturi sunt mai scumpe decât erau anul trecut, chiar de preţul cherestelei a scăzut cu aproape 20%. În plus, majorarea de preţuri impusă de ei prin preţul de pornire a licitaţiei pică într-un moment prost, când se anunţă creşterea cu 10% a preţului curentului electric şi pe fondul scumpirii carburanţilor”, a declarat Ciprian Muscă.
De cealaltă parte, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, consideră reacţia agenţilor economici ca fiind exagerată şi parţial nejustificată:
„Preţurile sunt dictate de piaţă, câtă vreme la toate licitaţiile lemnul s-a vândut bine, înseamnă că există cerere. Licitaţia a fost de masă lemnoasă fasonată, scoasă la drumul auto, nu o putem vinde la preţuri mai mici decât cele obţinute la masa lemnoasă pe picior, unde costurile de exploatare cad în sarcina agentului economic. Agenţii economici au solicitat reducerea preţurilor având în vedere creşterea preţurilor la combustibil şi energie electrică, pe care Direcţia Silvică nu le poate compensa prin scăderea preţurilor masei lemnoase. Aceste scumpiri afectează şi activităţile noastre, iar creşterea preţului de pornire a licitaţiei cu 5% - 10% reprezintă tocmai cheltuielile suplimentare pe care le avem la exploatarea masei lemnoase şi scoaterea la drumul auto”.
Plecarea agenţilor economici de la licitaţie chiar de la începerea ei, considerată de silvicultorii suceveni drept un boicot, prin care agenţii economici vor să îşi impună preţurile dorite de ei, este văzută de reprezentanţii ASFOR Suceava drept o reacţie normală.
„Ne-am prezentat la licitaţie, am cumpărat caiete de sarcini, dar nu ne obligă nimeni să cumpărăm, dacă preţurile nu ne convin. Ce s-a întâmplat nu poate fi considerat un boicot”, spune Ciprian Muscă, reprezentantul ASFOR.
În acelaşi timp, conducerea Direcţiei Silvice Suceava spune că există mecanisme legale de reglare a preţurilor şi nu va răspunde la presiunile făcute prin manipularea evenimentelor, precum boicotarea licitaţiilor, singurul mecanism de reglare a preţurilor fiind cel al cererii şi ofertei.
(13 ian 2013, 18:10:59