Criza financiară şi restructurările din mai toate structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au resimţit puternic, aşa cum era de aşteptat, şi la pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, care au adunat în şase luni de zile peste 2.700 de ore suplimentare neplătite.
Conform analizei de bilanţ pe anul 2012 a ISU Suceava, una din principalele disfuncţionalităţi în activitate pleacă de la reorganizarea din 2011, când s-au făcut diminuări de personal. Cu mai puţini oameni, dar din ce în ce mai multe intervenţii la situaţii de urgenţă, s-a ajuns, previzibil, la un volum de muncă ce a necesitat efectuarea de ore suplimentare.
Conform raportului colonelului Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, „numai în semestrul al doilea al anului 2012 s-a înregistrat 2.758 de ore suplimentare, care potrivit prevederilor legale actuale nu pot fi compensate în bani. În acelaşi timp, deficitul permanent de personal nu a permis nici compensarea cu zile libere”.
Pe parcursul anului trecut, ISU Suceava a rămas fără 14 oameni: doi care s-au pensionat, unul clasat medical şi 11 care şi-au dat demisia. Demisiile au avut la bază în cele mai multe cazuri, se arată în raportul ISU, nemulţumirile legate de salarizare şi diminuările de câştiguri.
La debut de 2013, ISU Suceava are 826 de angajaţi, faţă de organigramă şase posturi fiind rămase vacante.
În momentul de faţă media de vârstă a personalului ISU Suceava este de 34 de ani.
Problemele legate de personal şi plata orelor suplimentare au apărut în condiţiile în care în intervalul 2009-2012 numărul de situaţii de urgenţă la care au intervenit lucrători ISU s-a triplat.