O femeie în vârstă de 66 de ani, din oraşul Broşteni, a căzut victimă unei înşelăciuni cu un mod de operare nou pentru Suceava, fiind dusă în eroare de un individ care s-a dat drept fiul ei şi i-a spus că a avut un accident. Imediat, a intrat pe fir un complice, „avocatul” fiului, care i-a cerut femeii bani pentru a-i scăpa băiatul de puşcărie.
Miercuri dimineaţă, în jurul orei 8.30, Ileana R., în vârstă de 66 de ani, din Holda – Broşteni, a sesizat poliţia că a fost victima unei înşelăciuni, fapta fiind comisă cu o zi înainte.
Conform anchetei poliţiei, marţi, în jurul orei 12.00, femeia a fost sunată pe telefonul fix de un tânăr care, chipurile, plângea. Foarte scurt, acesta i-a spus că este fiul ei, a avut un accident rutier, este la procuratură şi nu poate vorbi, transferând convorbirea la avocatul său. Acesta din urmă a încercat să o liniştească pe femeie, i-a spus o poveste despre accidentul inventat şi i-a cerut să nu-şi sune fiul sub nici o formă pe telefonul mobil.
La puţin timp, acelaşi individ a revenit cu un nou telefon şi i-a spus femeii că are nevoie urgentă de o sumă de bani pentru ca fiul ei să nu facă puşcărie. Conform anchetei poliţiei, „victima, fiind bolnavă, având probleme cardiace, l-a trimis pe celălalt fiu la o agenţie bancară din Broşteni, unde, în urma indicaţiilor primite de la presupusul avocat, a trimis sumele de 5.101 lei şi 3.200 de lei”. Aşadar, un prejudiciu deloc de neglijat, de peste 8.000 de lei.
Femeia de 66 de ani şi-a dat seama că a fost înşelată abia atunci când fiul ei, angajat al unei societăţi comerciale din Suceava, a sunat-o şi i-a spus că nu a avut nici un accident.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de înşelăciune, înregistrat deocamdată cu autori necunoscuţi.
Recomandări de la poliţişti pentru evitarea înşelăciunilor
Poliţia le recomandă cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu dea curs unor astfel de cereri.
O atenţie deosebită trebuie să o acordaţi şi celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate şi doresc să vă predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani.
Nu daţi curs anunţurilor publicitare în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri al căror preţ este mult sub preţul pieţei.
Nu daţi curs mesajelor (SMS) primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăţi sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potenţiale câştiguri în bani sau bunuri.
(11 ian 2013, 15:54:12