Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 11 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 7 (5214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

„Faptul că Suceava este o anexă a Iaşiului, în viziunea USL-ului, nu este mare fericire”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La o lună după alegerile parlamentare din 9 decembrie, preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că va susţine în continuare ideea ca Suceava să devină capitală de regiune şi a făcut un apel la toţi parlamentarii locali să susţină acest proiect. Flutur a vorbit şi despre propriul partid, rezultatele slabe de la scrutinul de luna trecută, dar şi despre temerile sale pentru anul 2013.

 

-PDL a avut un an 2012 dificil spre dezastruos. Aţi făcut o analiză a  anului trecut, aţi ajuns la o serie de concluzii?

-În primul rând, trebuie să spun că de la înfiinţarea partidului, în 2007, PDL a avut victorii, a câştigat mai multe rânduri de alegeri. Este şi normal într-o democraţie, ţinând cont şi de faptul că am fost la guvernare, plus că s-au luat măsuri nepopulare, să te erodezi. În ce măsură te erodezi, aici este de discutat. 2012 este anul deconturilor pentru PDL şi am plătit pentru cei patru ani de guvernare, pentru măsurile dure, nepopulare, unele chiar neinspirate pe care le-am luat. S-a plătit începând cu localele, dar am sperat că între locale şi parlamentare mai recuperăm, pentru că USL nu a făcut nimic în acea perioadă, în afara faptului că s-a ocupat de suspendarea preşedintelui României şi a făcut mult zgomot pentru nimic. Din păcate, şi la parlamentare s-a plătit foarte mult, şi vă spun ca om care a fost implicat direct pe frontul bătăliei politice, nu doar la parlamentare, ci şi la locale, când am plătit cost politic, iar la Suceava cred că a fost surpriza cea mai mare din ţară. A contat mai puţin că am adus cei mai mulţi bani în patru ani, peste un miliard de euro, din care 300 de milioane de euro vor fi cheltuiţi de actuala conducere a judeţului, a contat că eşti lider la vârf în PDL şi plăteşti împreună cu ei. A continuat acest val împotriva PDL şi la alegerile parlamentare. Suceava a fost şi este un judeţ unde PDL este puternic, dar în urma unei analize pe care am făcut-o, doar în trei colegii am avut o creştere de la locale la parlamentare, respectiv Colegiul 1 Senat Suceava, Colegiul 2 Burdujeni şi Colegiul 3 Soloneţ, colegiile în care eu am candidat. În rest, celelalte colegii au avut o scădere drastică. Cea mai mare scădere a fost în zona Fălticeni, cu 27%, dar şi Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.

 

-Aţi identificat persoane care trebuie să răspundă pentru aceste rezultate slabe?

-Nu aşa se pune problema. PDL-ul, ca principal partid de opoziţie, trebuie să-şi adune oştile. Niciodată nu am să susţin să dăm afară oameni. Peste două săptămâni vom face analiza, şi, punctual, dacă vom găsi oameni care au sabotat PDL vom lua măsuri. Şi, sigur că vom lua măsuri, dar nu facem din asta un titlu de glorie. Avem o experienţă tristă cu PNŢCD, unde era o mână de oameni şi se dădeau afară unii pe alţii în fiecare săptămână. Mesajul meu este de unitate, să învăţăm din ce s-a greşit, a fost valul politic, dar şi o implicare modestă a unor colegi de-ai noştri. Vom avea nişte conduceri noi unde vom considera şi cred că trebuie să încurajăm mulţi tineri să fie promovaţi, în special în comisiile de specialitate. Avem nevoie de oameni bine pregătiţi pe mediul de afaceri, pe sănătate, pe educaţie, oameni care să vină alături de noi şi să monitorizeze actuala putere atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel naţional.

 

 „Dictatura majorităţii poate deveni un mare pericol când ai 70% în Parlamentul României”

-În timpul campaniei electorale aţi promovat „Suceava, capitală de regiune”. Veţi continua să susţineţi această idee?

-Am văzut nişte comentarii în presa suceveană, dar vreau să-i asigur pe suceveni, dar şi pe colegii de breaslă că rămân consecvent în ceea ce am spus. Luni, pe 14 ianuarie, va fi prima şedinţă de Birou Permanent Naţional a PDL. Eu am cerut introducerea pe ordinea de zi a unui un punct prin care PDL să-şi exprime opinia despre regionalizare. Dacă eu încerc să apar doar cu o poziţie de la Suceava, fără să avem o poziţie la nivel naţional a PDL, nu e în regulă. Dar, veţi vedea că poziţia PDL, acolo la vârf, bate cu cea de la Suceava şi nu pot să fiu de acord cu ceea ce a anunţat USL, adică opt regiuni, iar Moldova o singură regiune cu capitala la Iaşi. Vom continua demersurile, inclusiv prin Liga Aleşilor Locali, pentru că una e să mergi de la Cârlibaba sau Ulma la Suceava, capitală de regiune, şi alta e să mergi la Iaşi. În al doilea rând, trebuie să vedem dezbaterea publică care trebuie să aibă loc şi consultarea populaţiei pe regionalizare. Eu cred că dictatura majorităţii poate deveni un mare pericol când ai 70% în Parlamentul României, şi să nu te mai intereseze nimic, să modifici Constituţia după bunul plac, să faci regiuni fără să consulţi pe nimeni. Ca ţară membră a Uniunii Europene eu spun că trebuie să fim foarte atenţi, iar noi, opoziţia, vom fi.

 

-Ce puteţi face ca opoziţie, în condiţiile în care actuala putere are aproape 70%, în proiectele importante pentru judeţul Suceava şi pentru România?

-Trebuie să recunosc că asta este o realitate la care nu ne-am aşteptat nici noi şi nu cred că este atât de sănătoasă pentru democraţia românească. Vreau să fac două comentarii. Este o experienţă în Ungaria, unde au avut două treimi în Parlament şi au avut un comportament, atât în relaţia cu mass-media, cu minoritatea din Parlament şi cu instituţiile bancare, care a crizat relaţiile cu Uniunea Europeană la modul cel mai serios. Sper să nu se ajungă aici şi cred că sănătos pentru democraţie era undeva un echilibru de 51% la 49%. Al doilea comentariu este acela că nu totdeauna o coaliţie de 70% impresionează şi avem experienţa anilor 2009, când PDL+PSD avea tot un procent uriaş. Chiar şi aşa, nu aveai marje să faci reforme pentru că eram partide cu gândiri opuse. Îmi aduc aminte câteva exemple, cum ar fi modul de impozitare, mediile de afaceri. Ei (n.a. - PSD) au introdus atunci impozitul forfetar prin ministrul pe care-l aveau. De aceea, nu trebuie să ne sperie acest procent, care se va diminua în momentul în care îşi vor căuta candidaţii pentru prezidenţiale, pentru că şi PSD şi PNL sunt mari, primele ca număr de parlamentari, şi sunt convins că vor intra în coliziune.

 

„În propriul partid, trebuie să-ţi asumi şi să baţi cu pumnul în masă”

-Dintre liderii PDL la nivel naţional, aţi obţinut unul din cele mai bune scoruri la alegerile parlamentare din decembrie. Ar trebui să fie mai sonor cuvântul dumneavoastră în interiorul partidului?

-Vreau să mulţumesc încă o dată sucevenilor care m-au votat. Aproape 30.000 de voturi este, dintre senatorii din opoziţie, cel mai mare scor ca număr de voturi. Nu am devenit eu mai important pentru că am numărul cel mai mare de voturi, sunt secretarul general al partidului, nu mă folosesc de acest număr mare de voturi, dar încerc să avem un cuvânt eu şi echipa mea, domnul Ioan Balan, doamna Sanda-Maria Ardeleanu, în interesul Sucevei. Va fi o perioadă grea, o să ne luptăm instituţional pentru regionalizare, iar aici trebuie să chemăm la dezbatere întreaga clasă politică, şi pe cei din USL, şi pe cei din PP-DD, mediul universitar, elitele, intelectualitatea, mass-media, să explicăm şi să fie o voce ascultată la Bucureşti care să spună că nu varianta celor opt regiuni este soluţia corectă. Nu trebuie să ţinem cont doar că domnul Nechita de la Iaşi este foarte fericit că a câştigat USL-ul şi va fi unul dintre liderii regionali, aşa cum am văzut în presă. Nu vorbim de oameni politici, ci de cetăţeni, cum sunt ei reprezentaţi şi cu ce va fi mai bine că facem o singură regiune pe Moldova. În toate manualele de istorie politică din ultimii 150 de ani Bucovina figura ca o provincie cu identitate, cu istorie şi cu trecutul ei, de care va trebui ţinut cont în perioada următoare. Iar eu voi fi o voce aşa cum promis. Bine era dacă aveam un procent mai mare în parlament, să fie opoziţie şi mai puternică, iar şansa era şi mai mare, dar şi cu această opoziţie încercăm să fim o voce şi să ne facem auziţi.

 

-Vreţi să spuneţi că liderii şi parlamentarii USL din Suceava nu au aceeaşi greutate precum colegii lor de la Iaşi şi nu vor avea de spus foarte multe în problemele care privesc judeţul?

-Vă spun foarte sincer că văd un pic altfel lucrurile. Inclusiv în propriul partid, trebuie să-ţi asumi şi să baţi cu pumnul în masă pentru interesele bine argumentate ale regionalizării, cu riscul să fii dat afară. Rămâi însă un luptător pentru cauza regiunii şi a zonei tale. Suntem 18 parlamentari din Suceava, deşi paradoxal s-au cerut 300 şi am ajuns să fim 600, un paradox al legii electorale, o altă chestiune care va trebui modificată. Cei de la USL au o temă foarte grea faţă de electoratul sucevean, să ne luptăm cu toate mijloacele, să-l convingem pe Victor Ponta, pe Crin Antonescu, că nu soluţia cu opt regiuni este cea mai eficientă. Eu cred că soluţia 12-14 regiuni rezolvă şi provinciile istorice şi principiul proporţionalităţii şi al distanţelor şi al numărului de oameni. Şi spun asta pentru că o regiune pe Moldova de aproape patru milioane de locuitori nu înseamnă descentralizare şi intră în contradicţie şi cu regulamentele europene. Aici pe Moldova trebuie două regiuni: Moldova de Nord, respectiv Bucovina, şi Moldova de Sud, cu capitala la Iaşi. Pentru asta trebuie însă o solidaritate a politicienilor din această zonă.

 

„Pentru Suceava perspectivele nu sunt de două ori roz”

- Pentru anul 2013 vă e teamă de ceva?

-Nu are de ce să-mi fie teamă, nu am frică decât de bunul Dumnezeu. Pot spune că sunt îngrijorat de situaţia economică şi de perspectivele incerte privind dezvoltarea economică. Încă nu ştim la această oră cum e făcut bugetul, însă din câte cunosc alocarea de resurse pentru anul 2013 pentru dezvoltarea locurilor de muncă nu prea dă speranţe, iar pe mine acest aspect mă îngrijorează. A debutat USL cu o fiscalitate pe care a ascuns-o în campania electorală: taxe şi impozite mai mari, impozit forfetar pe turism, taxa auto îmbrăcată în timbru de mediu. Sunt cel puţin trei taxe pe care le-au criticat, au ţipat şi au ameninţat cu moţiuni cât timp noi eram la guvernare. Iar acum, am văzut că le-au introdus sec. Toate acestea, cumulate cu scumpirea gazelor naturale, a energiei electrice, a produselor alimentare de bază, a combustibilului arată că puterea de cumpărare a populaţiei scade, iar perspectivele nu sunt roz. Iar pentru Suceava perspectivele nu sunt de două ori roz. Venim după o perioadă când au fost foarte multe investiţii în Suceava şi nu vor mai fi, iar faptul că Suceava este o anexă a Iaşiului, în viziunea USL-ului, nu cred că este mare fericire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Faptul că Suceava este o anexă a Iaşiului, în viziunea USL-ului, nu este mare fericire”.
 Vizualizări articol: 2481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 10 voturi
„Faptul că Suceava este o anexă a Iaşiului, în viziunea USL-ului, nu este mare fericire”3.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine sa faca asta, cine de la USL? trimis de
(11 ian 2013, 14:53:59
Este normal ce s-a intimplat cu PDL. Trebuia sa se plateasca pentru raul facut. De fapt, pina acuma, nici USL-ul nu a făcut nimic în aceasta perioadă, în afara de taxe si impozite, s-au ocupat de suspendarea preşedintelui României şi au promis ca ,,vor merge pina la capat”…

Nu cred ca liderii şi parlamentarii USL din Suceava vor avea deteminarea si patriotismul local in a rezolva problemele stringente ale judetului. Mai mult ca sigur, noii alesi, sunt timorati de Ponta si ai lui. Se vede asta!
Iasii au un ascendent prin Fenechiu, Nichita, etc. si-s sustinuti de dl. Ponta .

Soluţia cu 12-14 regiuni, iar Suceava capitala Bucovinei, ar respecta provinciile istorice, principiul proporţionalităţii, al distanţelor şi al numărului de oameni. Dar cine sa faca asta, cine de la USL? Intr-adevăr pentru asta, trebuie o solidaritate a tuturor politicienilor din această zonă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei