La Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) există posibilitatea să „închiriezi” ambulanţe cu şofer, asistent ori medic, pentru transportul pacienţilor în sau din străinătate, iar tarifele sunt aproximativ aceleași cu cele practicate de firmele de taxi din municipiul Suceava.
Nu e vorba de vreo noutate, ci de un serviciu contra cost oferit la cerere de mai mulţi ani, serviciu despre care însă nu ştie foarte multă lume.
Chiar zilele trecute, o ambulanţă a SAJ Suceava a fost trimisă în Grecia, de unde a adus un pacient care a suferit un accident rutier în acea ţară.
Cum costurile să închirieze de acolo o ambulanță erau mult prea mari, la fel şi pentru serviciile unei ambulanţe private, rudele au găsit varianta cea mai convenabilă, aceea de a plăti transportul unei ambulanțe din Suceava în Grecia.
Potrivit reprezentanților SAJ Suceava, contravaloarea transportului (dus-întors) a ajuns la aproximativ 10.000 de lei.
În 2012, ambulanţele SAJ au plecat la Istanbul şi Budapesta
Potrivit directorului medical al SAJ, Carmen Mihaela Abălaşei, primul transport de acest gen a avut loc în 2008, o ambulanţă fiind trimisă de la Suceava în Germania.
În 2009, 2010 şi 2011, au fost alte trei transporturi internaționale cu ambulanţe, câte unul în fiecare an, în Italia, Germania şi Ungaria (Budapesta - aeroport).
Anul trecut, s-au înregistrat două solicitări de transporturi în străinătate asistate medical, o cursă fiind până la Budapesta, cea de-a doua până în Istanbul.
„Există acest serviciu de mai mulţi ani şi se face în baza unei solicitări scrise din partea familiei pacientului şi a unor documente medicale. Noi nu suntem un serviciu de ambulanţe private, ca să căutăm expres astfel de cazuri, dar atunci când suntem solicitaţi în această privinţă, analizăm şi programăm transportul astfel încât să nu periclităm activitatea serviciului de urgenţă. Prioritatea SAJ este asigurarea urgenţelor”, ne-a declarat, ieri, doctorul Carmen Mihaela Abălaşei.
Cât costă un transport cu o ambulanţă de la Suceava în străinătate
Directorul medical al SAJ Suceava ne-a explicat şi care sunt tarifele pentru un astfel de transport cu ambulanţa în străinătate: 1,8 lei pe kilometru pentru ambulanţele A1, A2 şi B2, respectiv 1,85 de lei pe kilometru pentru ambulanţele B1 ori C2. Tariful se calculează întotdeauna dus-întors.
Pentru o ambulanţă C2 cu medic, costul echipajului este de 470 de lei, iar pentru o ambulanţă B1 cu medic, tariful ajunge la 465 de lei.
Dacă transportul este asigurat cu un asistent, solicitantul trebuie să achite 382 de lei.
Pentru că aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Asigurări, transportul se efectuează contra cost.
Tarifele de mai sus, precizează doctorul Abălaşei, cresc cu 20% pe perioada iernii (decembrie, ianuarie, februarie).
Fondurile obţinute de pe urma acestui serviciu intră exclusiv în bugetul SAJ Suceava, fiind folosite pentru investiții necesare.
Șoferii, medicii ori asistenţii care asigură aceste transporturi nu pot fi plătiți pentru orele suplimentare, în acest caz ei primind la schimb zile libere.