Şoferii suceveni au posibilitatea să se programeze online pentru a-şi schimba permisul de conduce. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că începând de ieri, pe site-ul Prefecturii, www.prefecturasuceava.ro, la Secţiunea Serviciul Înmatriculări Vehicule şi Permise Auto, rubrica Rezervare schimbare permis auto, există posibilitatea programării online pentru schimbarea permisului auto.
„Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecinţa unei directive europene. Facem un apel către suceveni să înţeleagă că toate permisele de conducere pe care le au acum nu îşi pierd valabilitatea. De asemenea, poate exista riscul ca unele persoane să aibă afecţiuni pe care nu le cunosc şi care ar putea să îi împiedice să conducă un autoturism în condiţii de siguranţă rutieră”, a declarat Florin Sinescu.
El a adăugat că Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Suceava emite zilnic aproximativ 500 de dovezi înlocuitoare pentru permise de conducere. „La ghişeele acestui serviciu ajung şi persoane cu permise de conducere eliberate în ultimii doi ani. Prin programarea online sperăm să decongestionăm aglomeraţia de ghişee prin scurtarea timpilor de aşteptare”, a ţinut să precizeze prefectul judeţului Suceava. El a arătat că la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Suceava va exista un ghişeu doar pentru cei care îşi fac programările online.
Florin Sinescu a mai declarat că modificările aduse de Legea 203/2012 se referă la vârsta la care se pot obţine unele categorii ale permisului, la preschimbarea permisului şi obligativitatea ca şi conducătorii de mopede şi utilaje agricole să posede permis de conducere, reglementare care nu era prevăzută în nici un act legislativ. Prefectul a arătat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.
Florin Sinescu a explicat că şoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă. Vizita medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberarea duplicatelor.