La finele anului trecut, Ministerul Educaţiei a deblocat 600 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar, din care 11 au revenit judeţului Suceava.
Potrivit Cristinei Teodorovici, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Suceava, „în fiecare judeţ al ţării au fost deblocate câte 10-15 astfel de posturi. Aveam neapărată nevoie de fochişti pentru ca şcolile să funcţioneze în condiţii sigure, în sezonul rece. Încadrarea celor 11 persoane a fost deja realizată dar, cu toate acestea, deficitul de personal nedidactic şi auxiliar rămâne foarte mare.”
Circa 40 de şoferi şi 120 de fochişti ar mai trebui angajaţi pentru ca activitatea în şcoli să se desfăşoare în condiţii optime, asta pe lângă alte zeci de paznici, bucătari, tehnicieni sau laboranţi. Din pricina deficitului de personal TESA, de multe ori oamenii şcolii se văd nevoiţi să îşi depăşească din atribuţii şi să preia o parte din sarcinile celor care au plecat. Astfel, curăţenia sălilor de curs, paza unităţilor şcolare, servirea sau strângerea mesei la grădiniţe revin dascălilor.
„64 de posturi au rezultat în urma pensionării, demisiilor sau deceselor unor cadre auxiliare, posturile rămânând în continuare neocupate din cauza Ordonanţei 34, care interzice angajarea de personal în sectorul bugetar. Pe lângă cele 64 de posturi rămase neocupate, necesarul de personal nedidactic şi auxiliar este mult mai mare”, a completat Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava.
De cealaltă parte, mulţi dintre angajaţii şcolilor au luat drumul străinătăţii din pricina remuneraţiilor mici pe care le încasau. Începând din 2012, Legea Educaţiei Naţionale nu mai prevede acordarea gradaţiei de merit de 25% pentru personalul nedidactic şi auxiliar, decizie ce a stârnit numeroase nemulţumiri.
La nivelul judeţului, sunt aproape 2.800 de cadre nedidactice şi auxiliare.