Noul an începe cu veşti nu tocmai bune pentru peste 300 de angajaţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Este vorba despre personalul non-didactic al instituţiei, dar şi despre o parte din cadrele didactice ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management.
Cât priveşte prima categorie, la finele anului 2012, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al USV privind proiecţia bugetară pentru anul 2013, s-a aprobat o hotărâre referitoare la eliminarea creşterilor salariale acordate acum câţiva ani personalului non-didactic.
Potrivit prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV, „creşterile salariale acordate personalului non-didactic vor fi eliminate începând cu data de 1 ianuarie 2013, datorită imposibilităţii susţinerii acestora. Este vorba de circa 300 de angajaţi ai USV, personal administrativ, tehnic, de îngrijire, portari, angajaţi ai cantinei. Venitul net al acestora se situează acum în jurul a 500-600 de lei, iar decizia creşterilor salariale, care a fost aplicată acum câţiva ani, s-a bazat tocmai pe acest considerent. Creşterile salariale au fost acordate exclusiv din veniturile proprii ale USV, când bugetul instituţiei era unul destul de consistent”. Purici a mai precizat că, înainte de 1 ianuarie 2013, salariile celor vizaţi erau mai mari cu circa 20-30%. Decizia Consiliului de Administraţie al USV se anunţă a fi una provizorie.
Probleme financiare şi în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management
Remuneraţii mai mici vor primi şi cadrele didactice ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management (FIMMM) din cauza problemelor financiare cu care facultatea se confruntă.
Dat fiind faptul că veniturile facultăţii sunt mai mici decât cheltuielile acesteia, reprezentanţii USV au dispus aplicarea unor măsuri de ajustare a cheltuielilor.
Astfel, în luna decembrie 2012, Consiliul de Administraţie al Universităţii a aprobat o hotărâre cu privire la suspendarea gradaţiilor de merit acordate cadrelor didactice.
„Astfel de măsuri au fost aplicate şi în cadrul facultăţilor de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Istorie şi Geografie, în anii 2007, 2008. Între timp, la Facultatea de Istorie şi Geografie situaţia financiară s-a ameliorat, iar acordarea gradaţiilor de merit a fost reluată”, a explicat Ştefan Purici. Conform legislaţiei în vigoare, 16% din cadrele didactice ale unei facultăţi au dreptul de a beneficia de acest spor, care are o valoare de 25% din venitul de bază. Gradaţia de merit se acordă pe baza performanţelor cadrelor didactice.
De cealaltă parte, în ultimele sesiuni de admitere organizate la USV, programele de studiu ale FIMMM au reuşit să atragă cei mai puţini absolvenţi, numărul acestora nedepăşind cifra de şcolarizare aferentă locurilor subvenţionate de la bugetul de stat.
Prorectorul Ştefan Purici a mai declarat că problemele financiare cu care se confruntă universitatea sunt şi din cauza clasificării realizate de ministerul de resort la sfârşitul anului 2011.
( 4 ian 2013, 11:55:24