Deliberativul judeţean sucevean a aprobat în şedinţa de ieri majorarea a şase taxe şi tarife pentru anul 2013 care ţin de competenţa Consiliului Judeţean. În cadrul şedinţei, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să precizeze că modificarea nivelului unor taxe şi tarife, precum şi actualizarea nivelului de impozitare s-a făcut în baza prevederilor unei Hotărâri de Guvern din data de 27 decembrie 2012. Nechifor a explicat că din totalul taxelor şi tarifelor care ţin de competenţa Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2013, doar în cazul a şase cazuri a fost necesară creşterea lor. Şeful administraţiei judeţene a mai precizat că nu este vorba despre o majorare a acestor taxe şi tarife, ci de aducerea lor la nivelul minim prevăzut prin Hotărârea Guvernului României de la sfârşitul anului trecut.
Potrivit deciziei Consiliului Judeţean de ieri, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban pentru clădirile cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi a crescut de la 12 lei la 14 lei, iar taxa de furnizare de date de la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava se modifică de la 1 leu/persoană la 5 lei/persoană.
De asemenea, s-au majorat valorile de impozitare a clădirilor de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul clădirilor cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic care au instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul aceloraşi clădiri, dar care nu au astfel de instalaţii. Pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic cu instalaţii de apă, canalizare şi încălzire, valoarea de impozitare a crescut de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, iar pentru acelaşi tip de clădiri, însă fără aceste utilităţi, valoarea impozabilă a crescut de la 137 lei/mp la 159 lei/mp. Potrivit hotărârii CJ Suceava, au fost majorate valorile de impozitare şi pentru clădirile anexe construite din materialele menţionate anterior.
„Nu am modificat taxele pe ansamblu.Este vorba despre o modificare a unei taxă de furnizare date, un lucru pe care nu ni-l doream foarte mult, dar când o taxă este de 1 leu pentru a furniza anumite date informatice, probabil că nici munca şi nici curentul nu pot fi acoperite din acel leu. Practic s-a adus acest nivel de la 1 leu la 5 lei, care asigură, dacă vreţi, ca această taxă să nu fie în pierdere pentru stat. Noi nu câştigăm foarte mult din această taxă”, a declarat Cătălin Nechifor. El a mai adăugat că şi în cazul modificării taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism există puţine situaţii în care s-au solicitat astfel de certificate pentru clădiri cu o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri pătraţi. „Dar şi această creştere este de la 12 la 14 lei şi nu cred că este o taxă crescută foarte mult. În rest plafoanele au rămas aceleaşi. Mai apare doar modificarea valorii de impozitare care s-a operat în conformitate cu Hotărârea de Guvern, şi care pune în acord valoarea unei clădiri la nivelul actual, ţinând cont de modificarea pieţei imobiliare”, a explicat Nechifor, care a adăugat că modificarea acestor valori de impozitare va avea ca efect şi o creştere a impozitului pe clădiri pe care îl vor plăti cetăţenii.
Consilierii PDL au votat împotriva majorării celor şase taxe şi tarife
Hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobată majorarea celor şase taxe şi tarife a fost adoptată cu 19 voturi pentru şi zece împotrivă. Pentru modificarea acestor taxe şi tarife au votat consilierii USL şi PP-DD, voturile împotrivă aparţinând consilierilor PDL. De altfel, liderul consilierilor PDL din deliberativul judeţean sucevean, Vasile Ilie, s-a declarat nemulţumit de creşterea acestor taxe şi tarife. Ilie a subliniat că reprezentanţii PDL vor vota anul acesta doar pentru creşterea pensiilor şi salariilor, dar şi pentru scăderea taxelor şi impozitelor.
( 4 ian 2013, 15:57:58