În cazul celor doi fraţi din municipiul Suceava, Cristian (33 de ani) şi Eugen (28 de ani) Palahniuc, arestaţi preventiv în luna noiembrie a anului trecut sub acuzaţia că au exploatat prin muncă în Grecia mai multe persoane din judeţ, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au identificat încă o victimă, cu ajutorul unui comentariu apărut pe site-ul Monitorului de Suceava.
În urma articolelor publicate de cotidianul nostru, au apărut mai multe comentarii ale cititorilor, iar câteva dintre acestea au fost trimise de către o persoană care susţinea că şi ea a fost victima celor doi fraţi, fiind de asemenea exploatată prin muncă în Grecia.
Persoana respectivă a fost identificată de procurorii DIICOT şi le-a povestit anchetatorilor tot ce a păţit din cauza celor doi fraţi, care i-au promis un loc de muncă bine plătit, chipurile cu contract, în Grecia.
Zilele trecute, fraţii Palahniuc au fost trimiţi în judecată de procurori, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.
Sclavi în Grecia, cu „contracte de muncă”
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT Suceava, faptele s-au petrecut în cursul anului 2007, când Cristian Palahniuc a racolat prin firma sa, SC Art&Desing Panagiota SRL, mai multe persoane cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite în construcții pe teritoriul Greciei.
Oferta era de 3,5 euro pe oră, cu transportul, cazarea şi masa asigurate, totul trecut chipurile într-un contract. În realitate, însă, susţin procurorii DIICOT Suceava, victimele (cinci identificate până în prezent) au trăit o adevărată dramă.
„Pentru înşelarea victimelor cei doi învinuiţi i-au pus să semneze contracte de muncă fictive, antedatate, care nu au fost evidenţiate la Inspectoratul Teritorial de Muncă în conformitate cu prevederile legale, le-au reţinut banii încasaţi de la patronii greci, dându-le doar sume extrem de mici, insuficiente pentru a le permite să se întoarcă în ţară, menţinându-i într-o stare de presiune psihică, folosind ameninţări cu violenţa şi chiar bătaia, profitând de faptul că aceştia nu cunoşteau limba elenă şi neavând banii necesari sau actele de identitate, nu s-ar fi putut întoarce în ţară. În baza contractelor de muncă fictive, învinuiţii ameninţau victimele că vor fi nevoite să plătească despăgubiri foarte mari dacă vor refuza să presteze activităţile solicitate, pe întreaga perioadă înscrisă în contract”, se arată în rechizitoriul anchetatorilor.
Odată trecuţi de graniţă, sucevenilor racolaţi de cei doi fraţi, povestesc anchetatorii, le-au fost luate documentele de identitate. În Grecia, victimele au fost cazate într-un apartament, iar mai apoi într-o casă, unde dormeau pe jos, pe saltele, în condiţii insalubre, camerele mobilate fiind ocupate de inculpaţi şi de rude ale lor.
Deşi iniţial aşa-zişii angajatori le-au spus că toate cheltuielile sunt suportate de firma pentru care vor lucra, în Grecia, victimele au aflat că li se vor opri din salarii bani pentru transportul dus-întors, cazare şi masă.
Au început apoi amenințările că dacă vor face probleme sau vor încerca să fugă, vor fi bătuți şi vor avea de suferit şi familiile lor, care, de asemenea, susțineau inculpații, vor avea parte de acte de violență.
La începutul lunii septembrie, victimele au început să lucreze în Grecia, munca fiind de fapt una foarte grea, întrucât necesita manevrarea unor utilaje grele de găurit stâncă, pe o platformă, care era înălțată până la aproximativ 10 metri.
Lucrau în fiecare zi a săptămânii, inclusiv duminica. 12 ore pe zi de luni până vineri şi câte zece ore, sâmbătă şi duminică.
Procurorii DIICOT susțin că inculpații le dădeau pentru întreaga zi de muncă câte o conservă sau un baton de parizer şi o pâine, la două persoane.
Victimele cer despăgubiri în instanţă
Patru dintre victime s-au constituit parte civilă în cadrul procesului penal şi cer despăgubiri de la cei doi fraţi Palahniuc.
Alexandru Z. solicită 2.000 de euro, din care 1.500 euro daune materiale, respectiv banii pe care trebuia să-i primească de la inculpaţi pentru munca depusă în Grecia, şi 500 de euro daune morale.
Mihai V. consideră că i se cuvin 2.000 de euro, din care 1.000 de euro daune morale.
Liviu E. le cere celor doi fraţi 4.500 de euro, din care 2.000 daune materiale, iar diferenţa daune morale.
Iulian H. s-a constituit parte civilă cu suma de 2.000 de euro, 1.000 de euro daune materiale şi 1000 de euro daune morale.
Cristian şi Eugen Palahniuc au respins acuzaţiile, iar în faţa anchetatorilor s-au prelevat de dreptul la tăcere şi nu au dorit să dea nici un fel de declaraţii.
( 4 ian 2013, 13:08:09