Joi, 27 decembrie, a avut loc la Fălticeni Spectacolul de datini şi obiceiuri populare. Peste 20 de formaţii de urşi, capre, căiuţi şi urători au venit în Piaţa “Nada Florilor” pentru a prezenta datinile din zonele din care provin. Timp de mai bine de cinci ore, urătorii au pocnit din bice şi au sunat din zurgălăi, urşii au mormăit şi dansat, caprele au ţopăit, babele au “leşinat”, moşii le-au “resuscitat”, căiuţii au sărit sprinţar în cercuri concentrice, iar mascaţii au prezentat măşti tradiţionale.
Isabela Merlă a deschis spectacolul cu o colindă, după care, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” a urcat formaţia de căiuţi de la Ansamblul Folcloric „Dumbrava Minunată”, instructor înv. Gheorghe Popa. În sunetul produs de zeci de dobe a urmat spectacolul „Dansul Cerbului” de la Cucuteni, judeţul Iaşi, „un ritual în care fantasticul se împleteşte cu credinţa omului simplu în puterea animalului suprem şi bucuria învierii acestuia la viaţă. Tinerii cu dobe şi îmbrăcaţi în costume care respectă culorile specifice comunei saltă pe ritmul tobelor în jurul personajului central, cerbul”, a precizat prezentatorul spectacolului, prof. Vasile Buduşanu.
Cerbul, urşii, caprele, căiuţii şi ţiganii au urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor
Cerbul de Corlata, comuna Berchişeşti, un animal considerat magic de oamenii locului, a venit la Fălticeni însoţit de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, după care Ansamblul “Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, a prezentat câteva “tradiţii de la ţară”, cum ar fi colinda, steaua, jocul caprei, al ursului, urătura tradiţională şi jocul măştilor.
De la Boroaia au venit să îi ure pe fălticeneni căiuţii, urşii, caprele, mascaţii, spectacolul lor fiind distinct de al celorlalte trupe prin nori de foc şi bile de foc uriaşe ridicate în aer.
Gospodarii de la Capul Câmpului au început evoluţia cu o urătură urmată de o ursărească, ursari “bătând” uşoare apropouri la adresa organizatorilor, cărora le-au cerut un ban gras, colaci şi băutură. Ansamblul de datini ,,Valea Uţei” de la Volovăţ a precedat dansul urşilor şi Banda lui Harap de la Drăguşeni, după care locuitorii din Stroieşti au impresionat prin urătură şi malancă.
Fălticenenii au dansat mărunţel pe melodiile lui Alexandru Recolciuc
Un moment mult aşteptat de cei prezenţi a fost spectacolul lui Alexandru Recolciuc, mai mulţi spectatori, fermecaţi de muzica solistului, au dansat mărunţel, dezgheţându-şi în felul acesta picioarele. A urmat colinda, urătura, caprele, urşii şi hora mare de la Capul Codrului, colinda, urătura, căiuţii, urşii şi caprele de la Dolheştii Mari şi, pentru prima oară la Fălticeni, căiuţii de la Zvoriştea.
Aşteptaţi în fiecare an să urce pe scenă, căiuţii din cartierul fălticenean Şoldăneşti au fost aplaudaţi pe toată durata evoluţiei. În alaiul celor din Şoldăneşti a fost prinsă şi o mireasă care, deşi îi îngheţaseră mâinile, după culoarea pe care o aveau, a ţinut pasul cu ceilalţi dansatori în hora căiuţilor.
Au urmat urşii şi caprele din Vadul Moldovei, colindul, urătura, jocul caprelor şi al urşilor din Preuteşti, urătura şi caprele de la Mălini. Intrarea în scenă a mălinarilor a avut loc în sunet de trâmbiţă. De la Hârtop au venit să îi ure pe vecinii de peste deal capra, căiuţii şi artiştii populari făuritori de coifuri.
Deşi costumaţiile slinoase nu erau dintre cele mai elegante şi atractive, feţele vopsite cu tăciune nu te îmbiau să stai aproape de ei, ţiganii din Forăşti au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura în care au satirizat evenimentele anului 2012. Din cele spuse de ţigani, cele mai aplaudate au fost concluziile alegerilor parlamentare şi crearea unui Parlament cu aproape 600 de senatori şi deputaţi.
Foarte mulţi dintre cei care au asistat la spectacolul oferit de ţiganii din Forăşti şi-au folosit aparatele foto, camerele video sau telefoanele mobile pentru a imortaliza urătura.