În fiecare an, pe 29 decembrie, Primăria municipiului Vatra Dornei, împreună cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardău”, organizează Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri Populare de Iarnă „Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, manifestare care reuneşte în municipiul staţiune mii de participanţi, dar şi turişti din toate colţurile ţării.
La festival participă ansambluri artistice reprezentative de datini şi obiceiuri populare de iarnă, grupuri de colindători, urători, formaţii de căiuţi, jocul caprei, jocul ursului, jocul cerbului, dansul măştilor, steaua, sorcova şi alte obiceiuri tradiţionale de iarnă.
A XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”, va începe cu parada portului popular prezentată de formaţiile artistice pe traseul Biblioteca “G.T. Kirileanu” - Primăria Vatra Dornei, după care, în faţa clădirii administraţiei locale vor evolua formaţii de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Neamţ.
Aşa cum am aflat de la Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău”, prestigioasa manifestare naţională a dornenilor va fi deschisă de buciumaşii de la Gura Humorului şi de călăreţi, după care vor urma urăturile copiilor care vor reprezenta anul 2012 şi anul 2013. Pentru spectatorii prezenţi în faţa Primăriei Vatra Dornei vor evolua cu obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Ansamblul Folcloric “Dorna Dorului” din Vatra Dornei, Ansamblul “Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul “Plaiurile Dornelor” Vatra Dornei, Ansamblul “Codruleţul” din Vorona, Botoşani, Grup de datini şi obiceiuri din Târgu Neamţ, Ansamblul din Miroslăveşti, judeţul Iaşi. Tot din judeţul Iaşi vor mai evolua Cerbul de la Costeşti şi Cerbul de la Balş, dar şi Ansamblul Folcloric “Prislopu” din Borşa - Maramureş, Grupul de colindători din Şieu şi Ansamblul „Floare de Colţ” din Rodna, ambele din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Din judeţul Suceava vor mai evolua Grupul de colindători din Neagra Şarului, Grupul de colindători din Broşteni, Formaţia de datini şi obiceiuri din Ciocăneşti, Grupul de datini din Coşna, Ansamblul „Brăduleţul” din Dorna Arini, Grupul de colindători din Panaci, Grupul de colindători din Capu Codrului - Păltinoasa şi Grupul de datini din Dorna Candrenilor.
Festivalul este realizat din dorinţa permanentizării valorii datinilor, portului popular, a păstrării obiceiurilor de iarnă, atât din Bucovina, cât şi din celelalte colţuri ale ţării.