Peste 1.200 de urători şi mascaţi din toate colţurile judeţului, dar şi din Neamţ şi Iaşi, au susţinut ieri, în Suceava, un spectacol de obiceiuri de Anul Nou. Parada obiceiurilor de iarnă „După datina străbună” de anul acesta a fost organizată diferit faţă de ediţiile din anii precedenţi. În primul rând, grupurile de mascaţi şi de urători nu au mai defilat prin toată Suceava, ci au avut un traseu mult mai scurt, din zona magazinului Bucovina, prin faţa Palatului Administrativ, iar ca punct final a fost centrul Sucevei. De asemenea, urătorii nu s-au mai oprit în faţa Palatului Administrativ pentru a-i ura pe mai marii judeţului, ci au urcat direct pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură din Suceava.
Autorităţile judeţului au ascultat urăturile şi au asistat la spectacolul de obiceiuri din mijlocul oamenilor veniţi în centrul Suceava pentru a participa la acest eveniment. Printre oficialităţile care au fost prezente la spectacolul de obiceiuri de iarnă s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, prefectul Florin Sinescu, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, viceprimarul Gavril Vîrvara, dar şi parlamentarii Ovidiu Donţu, Alexandru Băişanu şi Neculai Bereanu.
Urătorii din Câmpulung l-au îndemnat pe Cătălin Nechifor să aducă fonduri europene
Parada obiceiurilor de iarnă a fost deschisă de grupul de urători din Câmpulung Moldovenesc, aceştia venind la Suceava cu un plug tras de boi, cu buciumaşi şi cu gospodarii care i-au urat pe suceveni. Pe scena din faţa Casei de Cultură, urătorii din Câmpulung Moldovenesc şi-au început urătura cu un îndemn pentru preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, acesta fiind sfătuit să aducă cât mai mult fonduri europene.
„Lăsaţi boii încet şi lin, / Ca să-i facem o urare lui Nechifor Cătălin. / Preşedintele votat, / În primul an de mandat, / Preşedinte în primul an, / La Consiliul Judeţean”, au urat gospodarii din Câmpulung Moldovenesc, care l-au îndemnat pe şeful administraţiei judeţene să „trimită fonduri europene pe văile şi dealurile din judeţ”.
La parada obiceiurilor de iarnă au participat formaţii de urători din 28 de localităţi
La parada obiceiurilor şi la spectacolul „După datina străbună” au participat formaţii de urători din 28 de localităţi din Suceava şi din judeţele Neamţ şi Iaşi. După ce au defilat spre centrul Sucevei, grupurile de urători au urcat rând pe rând pe scena din faţa Casei de Cultură, de unde i-au încântat pe suceveni cu jocuri ale mascaţilor, jocul cerbilor, al urşilor, ai căiuţilor sau jocul caprelor. Sucevenii i-au mai putut vedea şi pe „irozii” şi „împăraţii” din Bosanci, precum şi malanca din Şcheia sau ceata satului din Pârteşti şi Comăneşti.
Spectacolul de obiceiuri din centrul Sucevei a durat mai multe ore şi a fost urmărit de câteva mii de suceveni. La spectacolul „După datina străbună” au participat grupuri de urători din Câmpulung Moldovenesc, Corlata (Berchişeşti), Udeşti, Poiana Stampei, Zvoriştea, Volovăţ, Capu Codrului, Hânţeşti, Şcheia, Drăguşeni, Boroaia, Stroiești, Dolheştii Mici, Mălini, Fântânele, Fundu Moldovei, Bogdăneşti, Todireşti, Bosanci, Vama, Pârteştii de Jos, Comăneşti, Botoşana, Vatra Moldoviţei, Liteni şi Nigoteşti (Vadu Moldovei). La acestea s-au adăugat şi două grupuri de urători din Iaşi (Cerbul de la Cucuteni) şi din Neamţ (Piatra Şoimului).
„Totul este autentic, nu este nimic regizat”
Unul dintre gospodarii veniţi de la Câmpulung Moldovenesc pentru a participa la spectacolul din centrul Sucevei, Petru Balan, ne-a declarat că tot ceea ce au prezentat este autentic, nefiind nimic regizat. „Venim aici aproape în fiecare an. Venim pentru a prezenta portul nostru, datinile şi obiceiurile aşa cum le-am prins de la străbuni, care odinioară au căzut în negura vremurilor”, ne-a spus Petru Balan, care a mai adăugat că urătorii din Câmpulung Moldovenesc nu pleacă niciodată la drum, la urat, fără a avea un plug tras de o pereche de boi. „Totul este autentic, nu este nimic regizat. La noi se păstrează cu sfinţenie datinile şi obiceiurile”, a ţinut să mai precizeze Petru Balan.
Printre cei care au participat la parada obiceiurilor de iarnă s-a numărat şi un grup de copii din Zvoriştea, care au prezentat jocul căiuţilor. Printre aceştia s-a aflat şi Andrei Petrică, de 9 ani, care ne-a precizat că „joacă căluţul” de la vârsta de 5 ani. Andrei Petrică spune că el şi-a dorit să înveţe acest joc, la care „îi place totul”, şi că împreună cu ceilalţi colegi ai săi a fost prezent deja la mai multe ediţii ale spectacolului „După datina străbună” de la Suceava.