A devenit o tradiţie ca grupuri de colindători suceveni să treacă graniţa, în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a vesti Naşterea Domnului şi românilor stabiliţi departe de casă, prin nestematele colinde străvechi. În acest an, Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, formată din iubitori şi cunoscători buni ai muzicii, sub îndrumarea dirijorului şi părintelui spiritual preot profesor Lucian-Ionuţ Tablan Popescu, a pornit într-un turneu lung prin Europa, în perioada 28 noiembrie-11 decembrie, susţinând 11 concerte, în zece oraşe europene din Germania, Italia şi Franţa.
De organizarea turneului, în cele mai mici detalii, s-a ocupat Ionuţ-Vichentie Ilisoi, student în anul IV, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor – Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Felicitaţi de ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord
Cu un repertoriu bine ales, în care au inclus atât colinde vechi româneşti, dar şi colinde şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional, coriştii suceveni au reuşit să impresioneze publicul din străinătate, care a ales să vină să-i asculte în bisericile româneşti din ţările vizitate, în unele locuri adunându-se şi aproape o mie de oameni, nu doar români, ci şi cetăţeni străini, interesaţi de tradiţiile româneşti.
Primul concert de colinde susţinut de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a avut loc pe 29 noiembrie, la Mitropolia Ortodoxă Română din Nurnberg, când a avut loc şi Consiliul European al Episcopilor Ortodocşi. Tot în Nurnberg, pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei, coriştii suceveni au participat la Sf. Liturghie, unde au dat răspunsurile la slujbă, în Catedrala mitropolitană din Nurnberg – Germania, după care au susţinut concertul de colinde, în faţa a zeci de suflete încântate de frumuseţea şi armonia colindelor aduse „în tolbă” de vocile din Bucovina. Nu numai colindele i-au impresionat pe spectatori, ci şi ţinuta deosebită, costumele populare purtate cu mândrie de suceveni.
Ionuţ-Vichentie Ilisoi ne-a spus că una dintre surprizele de la Nurnberg a fost aceea că la concertul de pe 30 noiembrie a fost prezent şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care, la finalul concertului, i-a felicitat pe membrii Coralei „Ciprian Porumbescu” şi i-a invitat şi anul viitor în Germania, pentru a aduce vestea Naşterii Domnului într-un mod cu totul special, prin colinde româneşti, aşa cum au făcut-o de fapt sucevenii în ultimii ani.
Susţinători la Nurnberg
La fel ca anul trecut, când o parte dintre coriştii suceveni, organizaţi într-o altă formulă, au susţinut un concert de colinde la Nurnberg, Alfred Kulhanek, împreună cu familia sa, a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai mesagerilor Bucovinei. Încântat de atmosfera de neegalat creată de suceveni, prin colindele aduse de la mii de kilometri, Alfred Kulhanek i-a aplaudat îndelung pe colindători, dar s-a implicat şi în organizarea agapei de după concert, pentru ca grupul de colindători să se simtă cât mai bine pe meleaguri germane.
Concert la San Remo
Următorul popas, de această dată mult mai lung, al coriştilor suceveni, a fost în Italia, unde au susţinut concerte în opt oraşe, unde sunt comunităţi mari de români. Primul concert a avut loc pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la San Remo, concert la care a fost prezent şi primarul oraşului San Remo, dar şi un număr mare de români şi italieni, care au aplaudat îndelung evoluţia mesagerilor bucovineni. Următorul concert de colinde, din turneul sucevenilor, a avut loc pe 2 decembrie, la Biserica „Sf. Dumitru” din Genova, preot paroh Constantin Filip, omul care s-a implicat enorm şi a pus mult suflet pentru ca atât publicul, cât şi artiştii care au susţinut concertul de colinde să se simtă foarte bine.
Aproape o mie de oameni, la concertul sucevenilor din Palatul Ducal - Genova
De departe, cel mai spectaculos moment al turneului, după cum ne-a spus Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a fost la Genova, în Palatul Ducal (Sala del Maggior Consiglio din Palazzo Ducale), unde sucevenii au susţinut un concert de excepţie, la care au luat parte aproape o mie de oameni. Aplaudaţi, ovaţionaţi, sucevenii le-au oferit cu generozitate celor prezenţi la concert câteva piese în plus faţă de cele programate iniţial. Organizarea foarte bună, în opinia lui Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a făcut ca concertul să fie unul la înălţime.
„Nicicând biserica pe care o păstoresc nu a fost mai plină, mai însufleţită de frumuseţea colindelor româneşti”
După trei zile de pauză, în care au vizitat mai multe obiective turistice din Italia, sucevenii au ajuns, pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, la Torino, unde au concertat în biserica românească „Sf. Cruce”. În aceeaşi zi, seara, i-au colindat pe românii adunaţi la Parohia românească „Sf. Trei Ierarhi” din oraşul Lodi, unde slujeşte părintele Nicolae Cazacu.
Preotul paroh a declarat, la finalul concertului, că „nicicând biserica pe care o păstoresc nu a fost mai plină, mai însufleţită de frumuseţea colindelor româneşti”. Colindătorii din Bucovina l-au colindat, în aceeaşi seară, şi pe episcopul catolic al regiunii Lodi.
Colinde de Crăciun, printre italieni
Pe 7 decembrie, a fost rândul românilor din Romano di Lombardia (o comună în Provincia Bergamo) să fie colindaţi de Corala „Ciprian Porumbescu”, parohia românească din această localitate fiind nou înfiinţată. În următoarea zi, pe 8 decembrie, sucevenii au luat parte la Sfânta Liturghie şi au concertat în biserica românească din Pinerolo (lângă Torino), unde slujeşte preotul Ciprian Ghizilă. În seara de 8 decembrie, colindele româneşti au fost ascultate de românii din Ivrea, de la Parohia „Sf. Leontie de la Rădăuţi”, unde este paroh preotul Dumitru Babula.
Ziua de 9 decembrie a fost rezervată pentru concertul de la Milano, la care au fost prezenţi peste 500 de oameni, români şi italieni. Spectacolul a avut loc în Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Milano, unde slujeşte şi preotul protopop Traian Valdman. „A fost un adevărat succes. Am cântat mai mult decât aveam programat. După concert, am rămas să socializăm cu românii stabiliţi la Milano, oameni care duc dorul Crăciunului românesc”, ne-a mai spus Ionuţ-Vichentie Ilisoi.
Invitaţii pentru anul viitor
Deşi a fost greu de ajuns de la Milano la Lyon, în Franţa, pe 9 decembrie, seara, corala a cântat pentru românii din Lyon. La Parohia Sfinţii „Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lyon, unde slujeşte părintele Mihnea Pop, au luat parte la concert nu numai români, ci şi francezi, oameni interesaţi de cultura şi tradiţiile româneşti. Reprezentaţia românilor a fost una de succes, motiv pentru care, anul viitor, li s-a propus să revină la Lyon, pentru a susţine un concert de colinde în cea mai mare catedrală catolică din oraş.
Organizatorul turneului, Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a completat că „în toate oraşele unde am cântat am fost aclamaţi şi am primit invitaţii pentru anul viitor. Deşi a fost o muncă care m-a solicitat mult, tot efortul a meritat. Încerc să îmbin şcoala cu hobby-ul meu - muzica. Eu cred că prin colindele noastre am dus faima Bucovinei peste hotare, le-am vorbit străinilor despre minunatele tradiţii şi obiceiuri de iarnă, care încă se mai păstrează la noi, în timp ce în alte părţi s-au cam pierdut. Sper să devină o tradiţie colindatul în Europa, mai ales că, pe unde am fost anul acesta, lumea a fost foarte încântată şi ne-a invitat şi anul viitor”.
(20 dec 2012, 11:37:05